sandal logo

poli 12

Ξεκινάει η δημουργία δημόσιας τοιχογραφίας για τον Τάκη Τλούπα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που πλήττεται από την πανδημία και με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, σε συνεργασία με την εικαστική επιμελήτρια/μουσειόλογο Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου και τους εικαστικούς Αστέριο Λάσκαρη, Χρήστο Λάσκαρη και Δήμητρα Καλογήρου, τιμούν με έναν ακόμα τρόπο το πολύπτυχο έργο και βίο του, με τη δημιουργία δημόσιας τοιχογραφίας με θέμα τον ίδιο, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η δημιουργία της δημόσιας τοιχογραφίας ξεκίνησε, στον τοίχο του 5ου-28ου-37ου νηπιαγωγείου Λάρισας / 4ου δημοτικού σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19).

Το θέμα της τοιχογραφίας αντλήθηκε από μία φωτογραφία τραβηγμένη το 1953 στις Άλπεις, σ’ ένα από τα ταξίδια που έκανε ο Τάκης Τλούπας παρέα με φίλους, με τις βέσπες, με προορισμό τη Γαλλία, για να δει τον αδερφό του, Φιλόλαο Τλούπα, γλύπτη, που ζούσε εκεί.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε ευγενικά από την κόρη του φωτογράφου, Βάνια Τλούπα, προς επεξεργασία για τη δημιουργία του θέματος της τοιχογραφίας.

Με αυτή τη δημόσια εικαστική δράση, σκοπός της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών είναι να προωθήσει την τέχνη και τις τεχνικές των εναλλακτικών μορφών της, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική παρέμβαση στο αστικό τοπίο. Επιπλέον, να αποτυπώσει τη σκέψη και την επιθυμία των σύγχρονων καλλιτεχνών για άμεση επικοινωνία με την πόλη τους, δημιουργώντας στον δημόσιο χώρο, εμπνεόμενοι από την ιστορία και σημαντικές προσωπικοτήτες του τόπου μας.

Η εμπειρία της φυσικής παρουσίας και του συλλογικού μοιράζεσθαι είναι ασύγκριτη, γι’ αυτό ήρθε η εποχή για μια νέα μορφή δημόσιας τέχνης, μέσω των τοιχογραφιών στον αστικό χώρο, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να «απολαύσει» “in situ” περπατώντας στην πόλη του.

Μία τέχνη ελεύθερη και δημοκρατική, η οποία καθρεφτίζει την πόλη και ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας νέες νοηματοδοτήσεις και συνδέσεις μεταξύ πολίτη και πόλης, αλλά και ένα παράθυρο σκέψης και πειραματισμού για τους καλλιτέχνες.

Μία τέχνη που μπορεί να ανασκάψει το παρελθόν και υαυτόχρονα να οραματιστεί το μέλλον.

Ας γεμίσουμε την πόλη μας με χρώμα, τον δημόσιο χώρο με μηνύματα και την καθημερινότητά μας με αισιοδοξία, δίνοντας ένα νέο καλλιτεχνικό στίγμα στην πόλη και προσδίδοντας έναν σύγχρονο χαρακτήρα εξωστρέφειας.

200701 tloupas

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1