ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ - “Αλλάζουμε Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”;

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

200408 dhm bibl

Πρώτο  εργαστήριο: Με σημαία την Ελπίδα


Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή ... θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα;

Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορονοϊός “επισκέφθηκε” την χώρα μας, προτού καν οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να “μελετήσουν” την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.

Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές μας συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται… η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να “Αλλάξουμε Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι.

Από την Παρασκευή 28/03/2020 και για έναν μήνα, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) δύο εργαστήρια την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό όλες οι οδηγίες να αποστέλλονται στους χρήστες – μέλη αυτών των βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων - Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα και να ενώσει και τη δική της φωνή με τη φωνή των παιδιών από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί μας φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους θα μπορούν να αποστέλλονται στην βιβλιοθήκη μας και από εκεί να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media.

Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail της βιβλιοθήκης eΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με το όνομά σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και εμείς θα σας αποστείλουμε ηλεκτρονικά το υλικό και τις οδηγίες του κάθε εργαστηρίου.

Ενημερωθείτε διαδικτυακά από την σελίδα μας https://www.facebook.com/www.edimovilviolarissa/ καθώς επίσης και από την σελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών https://network.nlg.gr/

Στο πρώτο μας εργαστήριο, “Με σημαία την ελπίδα”,  προτείνουμε στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα λάβαρο, μια σημαία για την ελπίδα, την υγεία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και να την κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους, σε κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή, κάθε πόλη.

Μια σημαία με ζωγραφιές ή και συνθήματα. Σημαίες που οι γείτονες δίπλα, απέναντι, από πάνω ή από κάτω στα διαμερίσματα, θα τις βλέπουν και θα γεμίζουν αισιοδοξία. Σημαίες που θα μας συντροφεύουν στην στενή θέα που έχουμε αυτές τις μέρες και θα μας κάνουν να χαμογελάμε.

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!