Εκδήλωση- δράση που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας στις 26/11/2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας (ΚΕΘΙ) και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας – συνδιοργάνωσς την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 στο χώρο των γραφείων του Συλλόγου, Δήμητρας 14, 2ος όροφος και ώρα 7.00-9.00μ.μ., ομιλία με θέμα: «Τα πολλαπλά πρόσωπα της Βίας- Ενδοοικογενειακή & Πολλαπλές Διακρίσεις».

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των δύο δομών, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, παρουσίασαν τις δομές και υπηρεσίες στήριξης των γυναικών,  αναφέρθηκαν στις πολλαπλές διακρίσεις ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην  ενδοοικογενειακή  βία με τις πολλαπλές της μορφές  και τις επιπτώσεις της στα παιδιά.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, η βία ορίζεται ως κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για βίαιες πράξεις, εξαναγκασμό ή αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας ανεξαρτήτως εάν η βία συμβαίνει στην ιδιωτική ή δημόσια ζωή.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις, εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές και συνιστά μία κυρίαρχη μορφή βίας, γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας των φύλων.

Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις λόγω π.χ. ανεργίας, καταγωγής, χρόνιας ασθένειας, αναπηρίας, μετανάστευσης βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση και είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις διάφορες μορφές έμφυλης βίας.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014- 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μήνυμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας (ΚΕΘΙ), ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, τα μέλη και τις φίλες του ΣΚΛ που σήμερα βοήθησαν στο να ανοιχτεί μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και τις συνέπειές της στα παιδιά αλλά και το φαινόμενο των πολλαπλών διακρίσεων που αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας.
Κρατάμε στη σκέψη μας ότι:
Μιλάμε ανοιχτά γι αυτό που μας συμβαίνει.
Μαθαίνουμε να ζητάμε και να δεχόμαστε βοήθεια.
Υπάρχει τρόπος. Υπάρχει διέξοδος. Υπάρχουν λύσεις!
Ενημερωνόμαστε, δυναμώνουμε τους εαυτούς μας, μαθαίνουμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε μας και επιτέλους τολμάμε να μας αγαπάμε και να μας σεβόμαστε μέρα τη μέρα όλο και πιο πολύ.
Σταματάμε την αναπαραγωγή στερεοτύπων στην ανατροφή των παιδιών μας, στις φιλικές, κοινωνικές και εργασιακές μας σχέσεις, διεκδικούμε τη θέση μας στον κόσμο και δεν περιμένουμε μόνο από τους άλλους, κοινωνία και πολιτεία να κάνει τα πάντα για μας.
Αναλαμβάνουμε δράση προσωπικά και γινόμαστε εμείς οι ίδιες, η καθεμία ξεχωριστά, η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο γύρω μας.

191209 afisa page

191212 omilia ksenonas1  191212 omilia ksenonas2

191212 omilia ksenonas3