sandal logo

poli 12

Νέα οικονομική ώθηση από τη ΔΕΥΑΛ για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

191011 theatro

Νέα ισχυρή ώθηση στην υπόθεση της εργασιών ώστε το Α΄ Αρχαίο Θεάτρου της Λάρισας να καταστεί και λειτουργικό, δίνει η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, ενώ νέα εικόνα στο κέντρο της πόλης θα διαμορφώσουν οι παρεμβάσεις στο Μπεζεστένι αλλά και η λειτουργία στο Γενί Τζαμί, κέντρου Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διασύνδεσης. 

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και στελέχη της δημοτικής αρχής μετά την δίωρη, εποικοδομητική και χρήσιμη, συνεργασία που είχαν με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια και στελέχη της υπηρεσίας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, όπου ανακοίνωσαν σημαντικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση της στήριξης της δουλειάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων και την επίσπευσης εργασιών σε διάφορα επίπεδα.  

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Καλογιάννης η ΔΕΥΑΛ θα χρηματοδοτήσει το έργο για την αποκατάσταση της σκηνής του Θεάτρου με το ποσό του 1,5 εκατ. περίπου. Επίσης, ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει με 300.000 ευρώ την μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων, με σκοπό τη διαμόρφωση τους σε γραφεία και  βοηθητικούς χώρους  εξυπηρέτησης των παραστάσεων, ενώ παράλληλα θα βρεθεί χώρος προκειμένου να μεταφερθούν ευρήματα του Θεάτρου που βρίσκονται σε αποθήκη στο χώρο των στρατιωτικών αρτοποιείων.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος τόνισε ότι πως οι αναλημματικοί τοίχοι και οι απαλλοτριώσεις των τριών καταστημάτων της ανατολικής εισόδου του Θεάτρου ανήκουν σε ξεχωριστή υπερωριμη μελέτη, συμπληρώνοντας πως με την απαλλοτρίωση των καταστημάτων μπορεί να διαμορφωθεί νέα είσοδος στο Μνημείο. Με βάση τα νέα δεδομένα υπάρχει η εκτίμηση ότι το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, μπορεί να ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης και στο θέμα των εργασιών στο Μπεζεστένι. Όπως τόνισε το έργο είναι του Δήμου Λαρισαίων με την χρηματοδότησή του να προέρχεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) -  «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Σύμφωνα με την μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκινάει το υποέργο που θα αναλάβει μα αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα διαρκέσει 15 με 18 μήνες. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η εργολαβία του Δήμου ώστε το έργο της αποκατάστασης να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια, όπως τόνισε ο δήμαρχος. Το Μπεζεστένι, με την ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει ως αγορά ενώ υπάρχει σκέψη να στεγάσει και δράσεις στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στο Γενί Τζαμί, σημειώνεται πως το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα ΒΑΑ του ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενώ έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση Δήμου – Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να υπάρξει ανάπλαση του χώρου και εγκατάσταση μηχανημάτων και ψηφιακών συστημάτων τα οποία θα το μετατρέψουν σε κόμβο πολιτιστικής διασύνδεσης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλα τα πολιτιστικά μας μνημεία και ενημερώνονται για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα».

 Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας. ¨Όπως τόνισε αφορά 14 μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη κόστους περίπου 300.000 ευρώ, με το Δήμο να εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησής της αλλά και σε παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Δήμο στον περιβάλλοντα χώρο του Διαχρονικού Μουσείου.

Στην συνέντευξη τύπου και στη σύσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Παν. Σάπκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Μαβίδης και η γενικής γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μόσιαλου.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1