Σύσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων και βουλευτών ν. Λάρισας για το προσφυγικό

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού, μετά τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί πιθανής μετακίνησης νέων προσφύγων προς την Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο του Δήμου Λαρισαίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κκ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Άννα Βαγενά, Ευαγγελία. Λιακούλη και Γιώργος Λαμπρούλης. Επίσης η βουλευτής κ. Στέλλα Μπίζιου, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Καλογιάννη, ενώ και ο κ. Βασίλης. Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκονταν εκτός Λάρισας, επικοινώνησε με τον δήμαρχο. Τέλος, ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, κοινοποίησε στον δήμαρχο σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λαρισαίων προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες βουλευτές για την κατάσταση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο. Η ενημέρωση αφορούσε στον αριθμό των προσφύγων, τη σύνθεσή τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία της δομής, με το δήμαρχο να τονίζει πως τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα στο camp του Κουτσοχέρου αυξάνονται και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στα εξής:

1. Εκφράστηκε η κοινή θέση να μην υπάρξει επέκταση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ΄ αυτή.

2. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές της επικράτειας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ευθύνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

3. Να επανεξεταστούν θεσμικά τα ζητήματα της καλής λειτουργίας του camp, η οποία έχει διαταραχθεί.

4. Να επιδιωχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση βουλευτών και δημάρχου Λαρισαίων με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

190916 prosfugiko