sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Πανεπιστήμιο των Πολιτών - Από τη θεωρία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής στην πράξη. Μαθήματα από τη φυλακή

Πανεπιστήμιο των Πολιτών - Από τη θεωρία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής στην πράξη. Μαθήματα από τη φυλακή

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη του νέου επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Από την θεωρία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής στην πράξη. Μαθήματα από τη φυλακή», το οποίο εντάσσεται στον πυλώνα «Σχολείο, Εκπαιδευτική Κοινότητα & Κοινωνία».

Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς οι οποίες/οι εργάζονται σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων και δομές της τυπικής εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής. Απευθύνεται, επίσης, σε νέες/νέους επαγγελματίες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, νομικούς κλπ.) και φοιτήτριες/φοιτητές που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν σε δομές που υποδέχονται μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά 12 ώρες και περιλαμβάνει:

  • Δύο εργαστήρια τα οποία θα υλοποιηθούν διά ζώσης στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 17:00-20:30 & το Σάββατο 29 Απριλίου και ώρα 10:00-13:30
  • Μία διαδικτυακή συνάντηση η οποία θα υλοποιηθεί την Δευτέρα 24 Απριλίου και ώρα 17:00-20:30

Κύριος στόχος του είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης στη φυλακή και τα όσα αυτή μπορεί να αποκαλύψει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης συνολικά. Οι συναντήσεις θα στηριχθούν στην ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό θα σχεδιαστεί καθώς θα εξελίσσονται, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναμένεται, μεταξύ άλλων να μπορούν:

  • Να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες ενός σχολείου που λειτουργεί μέσα σε μία φυλακή και κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μαθητές
  • Να συλλογίζονται πάνω στον ρόλο της τιμωρίας ως μέσου κοινωνικού ελέγχου, και ειδικότερα στις χρήσεις της στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής σχέσης
  • Να αναπτύσσουν κίνητρα και μεθόδους αναγνώρισης των βιογραφικών διαδρομών/εμπειριών των μαθητών τους και να εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό υλικό με βάση αυτές
  • Να ενθαρρύνουν και να διαχειρίζονται χωρίς φόβο δύσκολες ερωτήσεις στο πλαίσιο ενός μαθήματος
  • Να πειραματίζονται πιο ενεργά σε εκφραστικό επίπεδο (βλέμμα, στάση και γλώσσα του σώματος, παραγλωσσικά στοιχεία κλπ.)

Το εργαστήριο θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Αντιγόνη Ευστρατόγλου η οποία εκπονεί τριετή μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την εκπαίδευση των κρατουμένων. Έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, και είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, αποκλειστικά με ενήλικες τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ τα 6 τελευταία χρόνια διδάσκει αποκλειστικά σε σχολεία που λειτουργούν σε φυλακές (2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού Γεώργιος Ζουγανέλης, Παράρτημα 2ου ΣΔΕ στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, 2ο ΣΔΕ Λάρισας, ΣΔΕ Δομοκού).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών:
https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Για εγγραφές: https://docs.google.com/forms/d/1g6vS5y4C2p0znRGFNnUehQPRae3otDlD3ImDyqMdCMU/edit

Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Από τη θεωρία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής στην πράξη. Μαθήματα από τη φυλακή» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/
Facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1