Χέρι χέρι Δήμος Λαρισαίων και Διάζωμα για το αύριο της Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Μνημόνιο συνεργασίας για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» υπέγραψαν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Στ. Μπένος

Καθοριστικής σημασίας συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν στην Λάρισα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ».

Στόχος του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ» είναι η όσμωση των πόλεων με «την αξία των συνεργειών και τη μαγεία των ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Αφορά σε ολιστικές παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα πόλεων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, ώστε να λειτουργήσουν ως «αστικά ορόσημα» ή σημεία αναφοράς του αστικού χώρου.

Η Λάρισας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος “ΠΟΛΙΣ” καθώς είναι μια πόλη με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, για την ανάδειξη των οποίων έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά (π.χ. αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων Λάρισας).

Τα τελευταία δε χρόνια ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί στον κεντρικό τομέα της πόλης έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμους, με στόχο τον περιορισμός της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο και παράλληλα την ενθάρρυνση μέσω μέσων ήπιας μεταφοράς. Η Λάρισα, εξάλλου είναι η πρώτη πόλη στην χώρα που μελέτησε και εφαρμόζει, με εντυπωσιακά αποτελέσματα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Επιπλέον, έχει ήδη εγκριθεί για τη Λάρισα από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος για “Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί Βηματισμοί”, με την οποίο ενοποιούνται τα σημαντικότερα μνημεία στον κεντρικό τομέα της πόλης και η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ».

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλλει στην ανάδειξη της δυναμικής της πόλης μέσα από τη συνάντηση των μνημείων με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, με την εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού και περιαστικού χώρου της Λάρισας.

Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης εξέφρασε την χαρά του για τη συνεργασία με το Διάζωμα καθώς και ότι η Λάρισα μπορεί να προσελκύει και ανταποκρίνεται σε τέτοιου επιπέδου συνεργασίες. Ο δήμαρχος τόνισε ότι με τη συνεργασία με το Διάζωμα η πόλη της Λάρισας παίρνει νέα ώθηση στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην πόλη στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης. Η νέα συνεργασία θα ενισχύει τη δυναμική της πόλης ενώ θα συνθέσει όλα τα ταυτοτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σε ένα «προιόν».

230130 diazoma 2

Όπως εξήγησε ο κ. Μπένος το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων και Διαζώματος στοχεύει στον σχεδιασμό ενός προγράμματος βιώσιμης και ολιστικής ανάπλασης της πόλης που θα επεμβαίνει, σύμφωνα με τους όρους της Χάρτας της Λειψίας, τόσο στον αστικό – δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο της πόλης. Η συνεργασία στοχεύει σε παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την αισθητική εικόνα της πόλης και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας. Απώτερος στόχος δε, είναι να γίνει η Λάρισα ελκυστικό προϊόν τουριστικού προορισμού και διεθνώς γνωστή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταύρος Μπένος συνδέεται εδώ και αρκετά χρόνια με την Λάρισα αφού το Διάζωμα έχει συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της αναστύλωσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στο κέντρο της πολης, ενώ ως υπουργός Πολιτισμού είχε εγκαινιάσει και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

230130 diazoma 1