sandal logo

poli 12

Το ΜΕΑΛ στις επετειακές εκδηλώσεις «80 Χρόνια Γοργοπόταμος» στη Λαμία

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαρισαίων με εκπρόσωπο τον Ιστορικό και υπεύθυνο λειτουργίας του, Βαγγέλη Ρεμπάπη, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις «80 Χρόνια Γοργοπόταμος» για τον Πανελλήνιο Εορτασμό Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και την τίμηση της 80ης επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (1942-2022), του μεγαλύτερου και πιο εμβληματικού σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, στο οποίο συνέπραξαν δυνάμεις των οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και Βρετανοί σαμποτέρ της ομάδας HARLING.

Από το 1982 και μετά ο Γοργοπόταμος εορτάζεται επισήμως, σύμφωνα με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίας: «Τα μουσεία αυτοπαρουσιάζονται», του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, στο Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας στο Κάστρο Λαμίας, έγινε παρουσίαση του ιστορικού κτιρίου του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, των εκθεμάτων της μόνιμης συλλογής και των δράσεων που υλοποιούνται, με έμφαση στον ετήσιο πανελλαδικό εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, μας ξενάγησε στην έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης», στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Λαμιέων στο Δημαρχείο Λαμίας.

Τέλος, την 27 Νοεμβρίου 2022 λάβαμε μέρος στον Επίσημο Εορτασμό στο χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και ύστερα στον Ιστορικό Περίπατο Γοργοποτάμου, δηλαδή το μονοπάτι που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι Βρετανοί σαμποτέρ, εστιάζοντας στα εμβληματικά σημεία της διαδρομής.

221129 gogropotamos

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1