Σε νέα φάση τα έργα αναστύλωσης στο «Μπεζεστένι»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

  • Υπεγράφη η σύμβαση για το τελικό στάδιο των έργων
  • Τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη ώστε να αναδειχθούν και τα σημαντικά ευρήματα που σχετίζονται με τη λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος στην αρχαία Λάρισα

Σε νέα φάση εισέρχεται το έργο της αναστύλωσης του κτιρίου «Μπεζεστένι» στο λόφο του Φρουρίου.  

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης υπέγραψε τη σχετική σύμβαση για την υλοποίηση της β’ φάσης του έργου με την οποία θα ολοκληρωθεί η αναστύλωση του εμβληματικού αυτού κτιρίου.  Ανάδοχος του έργου είναι η Εργοδομή Τεχνική Α.Τ.Ε.

Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα,  την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή και όλων των λοιπών οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών που απαιτούνται. Επίσης πλησίον του μνημείου θα κατασκευαστεί νέο υπόγειο κτίριο  βοηθητικών λειτουργιών (W.C. και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).

Υπενθυμίζεται πως την πρώτη φάση του έργου που αφορούσε τη «συντήρηση και αποκατάσταση του Μπεζεστενίου - ανασκαφικές έρευνες», είχε αναλάβει, με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο των εν λόγω εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια (στερεοβάτης) του αρχαίου ναού της Αθηνάς Πολιάδος, καθώς και άγαλμα της Αθηνάς. Η αποκάλυψη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, επέφερε τροποποίηση της μελέτης, ώστε τα σημαντικά αυτά ευρήματα να αναδειχθούν και το έργο της αναστύλωσης του  Μπεζεστενίου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Η τροποποίηση της μελέτης έγινε σε συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατ ευρώ (με Φ.Π.Α.) και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το Πράσινο Ταμείο και ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης:

«Υπογράψαμε τη σύμβαση για την δεύτερη φάση του έργου αναστύλωσης της παλιάς οθωμανικής αγοράς Μπεζεστένι, με την οποία θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση και το εμβληματικό αυτό κτίριο στο λόφο του Φρουρίου, θα παραδοθεί στους Λαρισαίους και τους επισκέπτες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο πλαίσιο της α΄ φάσης του έργου στο Μπεζεστένι, που υλοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, αποκαλύφθηκαν τα γνωστά και ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που σχετίζονται με την λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος στην αρχαία Λάρισα. Χρειάστηκε ιδιαίτερη μέριμνα και τροποποίηση του σχεδιασμού μας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε και τα νέα ευρήματα να αναδειχθούν και η αναστύλωση του Μπεζεστενίου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Ως Δημοτικη αρχή συνεχίζουμε με σταθερά βήματα στο σχεδιασμό μας για τις μεγάλες αλλαγές της πόλης μας, με απόλυτο σεβασμό στην μακραίωνη ιστορία της.»

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο αν. προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Θαν. Πατσιούρας και στελέχη της ίδιας υπηρεσίας.