«Τρέχουν» τα έργα του Δήμου Λαρισαίων στον τομέα του Πολιτισμού

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Ενημέρωση της υπουργού Λ. Μενδώνη από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γ. Σούλτη
  • Α’ Αρχαίο Θέατρο, απαλλοτρίωση 867 Γ, διεθνής διαγωνισμός περιβάλλοντος χώρου, Μπεζεστένι, και ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων μεταξύ των θεμάτων

Για το σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις του Δήμου Λαρισαίων σχετικά με έργα Πολιτισμού συζήτησε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης, λόγω απουσίας του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, κατά την επίσκεψη της υπουργού στην Λάρισα, το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Σούλτης, μαζί με άλλους τοπικούς παράγοντες, συνόδευσε την υπουργό στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, στο Μπεζεστένι και στο Γενί τζαμί, μιλώντας με θετικά λόγια για την συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Μενδώνη για τα εξής ζητήματα:

Α’ Αρχαίο Θέατρο, απαλλοτρίωση 867 Γ, Διεθνής Αρχιτεκτονικός

Διαγωνισμός περιβάλλοντος χώρου

Ο αναπληρωτής δήμαρχος ενημέρωσε την υπουργό για την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα του  Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Ο διαγωνισμός ως γνωστόν κατέγραψε επιτυχία με τη συμμετοχή επιστημονικών ομάδων από πολλές χώρες, ενώ κ. Μενδώνη παρέλαβε από τον κ Σούλτη  έντυπο με τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Επίσης, ο κ. Σούλτης ενημέρωσε την Μενδώνη για την εξέλιξη της μεγαλης προσπάθειας που καταβάλει ο Δήμος Λαρισαίων για την απαλλοτρίωση του Οικοδομικού Τετραγώνου 867 Γ (Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος, Υδρας). Όπως τόνισε ο κ. Σούλτης, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση του Πράσινου Ταμείου, με πόρους του οποίου  (7 εκατ. ευρώ περίπου) συντελείται η απαλλοτρίωση. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες κατεδαφίσεις κτισμάτων, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους.

Το στέλεχος της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου Λαρισαίων, στην ώθηση που δόθηκε για την υλοποίηση των έργων, με τη χρηματοδότηση, από την πλευρά του Δήμου, που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ και άνοιξαν τον δρόμο για την ένταξη των έργων που υλοποιούνται στο μνημείο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας.  Χαρακτήρισε δε στενή και αποδοτική τη συνεργασία του Δήμου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η πόλη συνολικά έχει εργαστεί για πολλές δεκαετίες για να έρθει το σημαντικότερο μνημείο της στη σημερινή του μορφή.

Εξέλιξη έργων στο Μπεζεστένι

Στο Μπεζεστένι, όπου εξελίσσεται το μεγάλο έργο της αναστύλωσής του με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Λαρισαίων από χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και με ίδιους πόρους του Δήμου (συνολικά 4,5 εκατ ευρώ)  ο κ. Σούλτης ενημέρωσε  την κα. Μενδωνη για τις τροποποιήσεις της μελέτης, μετά και τον εντοπισμό του σημαντικού ευρήματος των θεμελίων του ναού της Αθηνάς Πολιάδος. Ο Δήμος, μετά από συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προχώρησε γρήγορα σε τροποποίηση της μελέτης, με στόχο αφενός την ολοκλήρωση του έργου αναστύλωσης αλλά και την ανάδειξη των νέων ευρημάτων.

Αναμένεται πλέον η υπογραφή της σύμβασης για την β΄ φάση του έργου, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αναστύλωση , ώστε το Μπεζεστένι να παραδοθεί στην πόλη της Λάρισας.

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων

Τέλος, ο Σούλτης συζήτησε με την κα Μενδώνη για την κατάθεση από το Δήμο πρότασης χρηματοδότησης σε προσκλήσεις του Ταμειου Ανάκαμψης για την Διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας». Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,75 εκατ. ευρώ. 

Με το έργο και τις παρεμβάσεις που προβλέπονται θα διευκολύνεται η επίσκεψη στους ανασκαμμένους και ορατούς αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα κτιριακά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών καθώς επίσης και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Γενί Τζαμί στην ανατολική άκρη της πλατείας Μπλάνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και 31ης Αυγούστου.
  2. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά και Ιουστινιάνειο τείχος επί της πλατείας Μπλάνα.
  3. Μπαϊρακλί Τζαμί επί της οδού Παπαφλέσσα
  4. Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Βενιζέλου και Φιλλελήνων
  5. Αρχαίο Θέατρο Α’ επί της οδού Βενιζέλου
  6. Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο εσωτερικό οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ηφαίστου, Μανωλάκη και Απόλλωνος
  7. Αρχαίο Θέατρο Β’ επί των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου.
  8. Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγ. Αχίλλειου στο λόφο του Φρουρίου.
  9. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά στο λόφο του Φρουρίου
  10. Μπεζεστένι στο λόφο του Φρουρίου
  11. Βυζαντινός Ναός και Ταφές στο λόφο του Φρουρίου
  12. Αφιερωματική Στήλη επί της οδού Δήμητρας
  13. Ρωμαϊκός Δρόμος και Ιουστινιάνειο προτείχισμα, επί της οδού Νίκης
  14. Ιουστινιάνειο τείχος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κύπρου
  15. Μουσείο πόλης (κτίριο Μουσών) επί της οδού Παλαιστίνης
  16. Μύλος του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου.

Αναμένεται η έγκριση της πρότασης και η χρηματοδότηση της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

220801 mendoni