Εγκαίνια έκθεσης "Θεόφιλος" στο Λαογραφικο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει κανείς την επέτειο της εθνεγερσίας, τη διεθνή ημέρα μουσείων, την ελληνική ιστορία και παράδοση, την ελληνική ψυχή, το ελληνικό φως, τους θρύλους και τους μύθους μας, από μια έκθεση για τον Θεόφιλο και με τον Θεόφιλο.

Γιατί ο Θεόφιλος είναι η Ελλάδα. Κι ας μη φοράμε πια φουστανέλα, ας μην πολεμάμε με σπαθιά και με τουφέκια, ας μη ψήνουμε σε φούρνο με ξύλα, ας μην υπάρχουν αγάπες σαν του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.

Θέλω να συγχαρώ την αγαπητή και δραστήρια Ίριδα Κρητικού για την εξαιρετική της ιδέα να ζητήσει από 80 σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από τη ζωή και το έργο ενός ανθρώπου που τον αδίκησε η ζωή αλλά κέρδισε την αθανασία.

Επίσης, για τον πολύ εύστοχο τίτλο της έκθεσης «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών» όπως έλεγε ο άλλος μεγάλος μας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης: “Ο Θεόφιλος είναι απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών, παρέα με τον Σολωμό, τον παγωμένο-θερμότατο Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη, τον αναρχικό και άκρως πειθαρχημένο Καβάφη, τον τρελό Χαλεπά, κι όλους αυτούς τους φυσικά επαναστατημένους Έλληνες..».

Ο Τάκης Μπαρλάς αποκαλεί τον Θεόφιλο «Παπαδιαμάντη της ζωγραφικής» ενώ ο Γιώργος Σεφέρης τον συσχετίζει με τον Μακρυγιάννη και κατά τον Οδυσσέα Ελύτη “έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο”, που τον θαύμασε κι αυτός ο Λε Κορμπιζιέ!

Η έκθεση θα παραμείνει για έξι μήνες, ώστε να έχουν το χρόνο να τη δουν όλοι, αλλά και να γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ζωγράφο που το σύνολο του έργου του έχει χαρακτηριστεί εθνική κληρονομιά, να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε με το δικό του τρόπο, να μπούμε στον δικό του κόσμο όπου βασιλεύει η αλήθεια, η ομορφιά, η τρυφερότητα, η ελευθερία.

Πάνος Σάπκας

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού