sandal logo

  • Home
  • Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες
  • Πανευρωπαϊκή συνάντηση των κινημάτων κριτικής των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ ceta (EE-Kαναδά), ttip (EE-HΠΑ), tisa και άλλων 44 με αντίστοιχες χώρες του κόσμου που διαπραγματεύεται τώρα η ΕΕ

Πανευρωπαϊκή συνάντηση των κινημάτων κριτικής των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ ceta (EE-Kαναδά), ttip (EE-HΠΑ), tisa και άλλων 44 με αντίστοιχες χώρες του κόσμου που διαπραγματεύεται τώρα η ΕΕ

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ STOP CETA, TTIP, TISA

NΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η CETA AΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαίου στις Βρυξέλλες η Πανευρωπαϊκή συνάντηση των κινημάτων  κριτικής των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ  ceta (EE-Kαναδά), ttip (EE-HΠΑ), tisa και άλλων 44 με αντίστοιχες χώρες του κόσμου που διαπραγματεύεται τώρα η ΕΕ.

Συμμετείχαν 114 εκπρόσωποι φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, αγροτών, εργαζομένων και αυτοδιοίκησης από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ελληνικό κίνημα φορέων και πολιτών stop ceta, ttip, tisa εκπροσώπησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής  Εμμανουήλ Γιώργος.

Εκτιμήθηκαν ως σημαντικές επιτυχίες του Πανευρωπαϊκού κινήματος:

1)      H συγκέντρωση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 εκατομμυρίων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών που διεκδικούν διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και υπεράσπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κατακτήσεων της Ευρώπης, καθώς και η δικαίωση του αγώνα με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα γνώμης των Ευρωπαίων πολιτών, ενάντια στην απορριπτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2)      Η ανάπτυξη του αγώνα των 151 Ευρωπαϊκών δήμων και Περιφερειών που κήρυξαν τις περιοχές τους ελεύθερες από τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες που ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες διαχείρισης των νερών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος

3)      Η ανάπτυξη των αγώνων Ευρωπαίων  αγροτών και εργαζομένων που διεκδικούν την υπεράσπιση της κοινοτικής αρχής της προφύλαξης, την προστασία των ΠΟΠ και βιολογικών προϊόντων και πολιτικές τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, ενάντια στην καλλιέργεια και εμπορία μεταλλαγμένων και ορμονούχων προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής.

4)      Η μη εφαρμογή των εταιρικών δικαστηρίων των Πολυεθνικών εταιρειών κατά την προσωρινή εφαρμογή της ceta από 1-7-2017 έως 30-6-2020, έως ότου εκδικαστεί η νομιμότητα και η συμβατότητά τους με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

5)      Η αναγνώριση από την ΕΕ υπό την πίεση του κινήματος, ότι οι διεθνείς εμπορικές συνθήκες της ΕΕ εμπίπτουν στο άρθρο 4 της συνθήκης της Λισαβόνας και είναι μικτής αρμοδιότητας της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

6)      Η δημιουργία και ο δημόσιος διάλογος του Προοδευτικού φόρουμ των συνεργαζόμενων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των πρασίνων, της Ευρωπαϊκής αριστεράς και ριζοσπαστών σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση εναλλακτικής δημοκρατικής στρατηγικής της Ευρώπης για διεκδίκηση όρων δίκαιου εμπορίου και για αντιμετώπιση των ελίτ του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Τα μέλη του κινήματος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων Seattle to Brussels (S2B), διεκδικώντας  ένα εμπόριο που δεν θα στοχεύει στην κερδοσκοπία των Πολυεθνικών, αλλά στην διασφάλιση εργασίας για όλους, σε ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό η εμπορική πολιτική πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, τις συμφωνίες για την βιοποικιλότητα και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Διεκδικούμε:

Α) Ένα δίκαιο και διαφανές πολυμερές διεθνές εμπόριο σεβασμού του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, με την συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και των κοινοβουλίων και με συντονισμό μας με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Β) Tην μη έγκριση της ceta από τα Εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ

Γ) Mιά  δημοκρατική Ευρώπη  της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

Δ) Υποστήριξη της Βιώσιμης ανάπτυξης των παραγωγικών και καταναλωτικών  προτύπων των τοπικών κοινωνιών.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa-dimos.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας ΠΔ | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY