sandal logo

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ CETA, TTIP ME ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 18-2-2017

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

 

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την στάση των 8 ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο. Εντός του 2017 πρόκειται να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για Ψήφιση η διατλαντική συμφωνία ΕΕ-Kαναδά  (CETA). Kαλούμε τους Θεσσαλούς Βουλευτές να πάρουν υπόψη τους την θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής μας κοινωνίας και να μην ψηφίσουν την CETA παραπέμποντάς την σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστούν:

1)      H πλήρης προστασία όλων των Θεσσαλικών ΠΟΠ και βιολογικών ποιοτικών  προϊόντων που αποτελούν την ιστορική παραγωγική και πολιτιστική βάση της Θεσσαλίας (ΦΕΤΑ, Γραβιέρα, Γαλοτύρι, Μπάτζος, Αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, κρασιά Μεσενικόλα, Αγχιάλου, Ραψάνης, Τυρνάβου, Μήλα και Φυρίκια και κονσερβοελιά Πηλίου και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα). Παράλληλα να προβλέπει η συμφωνία την αποτροπή της καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων και να αναγνωρίζει ως βασικό δίκαιο των εμπορικών συμφωνιών την διατροφική ασφάλεια με κατοχύρωση της αρχής της προφύλαξης της ΕΕ.

Ειδικά για την ΦΕΤΑ που αποτελεί το σημαντικότερο Θεσσαλικό ΠΟΠ προϊόν που συμβάλλει στην παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας, δεν μας ικανοποιεί η μειωμένη προστασία της εκτός ΕΕ και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την θέση μας για πλήρη και άμεση κατοχύρωσή της στην CETA και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ε. Ε. με τρίτες χώρες και δεν συμφωνούμε με την θέση για μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης προς πλήρη κατοχύρωσή της μετά την μεταβατική 5ετία.

2)      Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με  το κοινοτικό δίκαιο. Η ΕΕ έχει επικυρώσει και ενσωματώσει διαχρονικά στο δίκαιό της και τις 8 αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (I.L.O) ήτοι: κατάργηση καταναγκαστικής εργασίας (1959), παιδικής εργασίας (1999), Ελευθερία της συνδικαλιστικής οργάνωσης (1948), δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (1949), ελάχιστος μισθός (1973), ιση αμοιβή για ίδια εργασία (1951), καταναγκαστική εργασία (1930), μη διάκριση απασχόλησης και αμοιβής λόγω φύλου η άλλης διάκρισης (1958). Οι αρχές αυτές του κοινοτικού δικαίου να προβλεφθούν ρητά και συνολικά στο νέο κείμενο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA). 

3)Να υποστηρίξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προσφυγή της Περιφέρειας Βαλονίας του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ζητώντας να καταργηθεί και μετά την 3ετή μεταβατική περίοδο ο προβλεπόμενος από την CETA μηχανισμός της εταιρικής επιδιαιτησίας που δίνει την εξουσία στις Πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν Κυβερνήσεις και να  κερδοσκοπούν σε βάρος των κρατών και των λαών.  

4) Να διασφαλιστούν οι ποιοτικές παραγωγικές διαδικασίες σύμφωνα με την Αρχή της Προφύλαξης και να κατοχυρώνονται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ, χωρίς εκπτώσεις στην διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά με  αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεών τους. Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι διευθετήσεις μεταξύ κρατών και επενδυτών να μην πλήττουν την προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής η οποία απειλεί να εξελιχθεί σε θανάσιμο πλήγμα για την Θεσσαλία

 

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa-dimos.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας ΠΔ | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY