sandal logo

  • Home
  • CLEVER Cities
  • Προχωρά η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities από το Δήμο Λαρισαίων

Προχωρά η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities από το Δήμο Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Τα επόμενα βήματα μετά την εναρκτήρια συνάντηση των πόλεων στο Μάλμε στη Σουηδία και την 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 18-20 Ιουνίου 2019 η 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση των εταίρων, καθώς και οι συνεδριάσεις της Οργανωτικής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Στη Συνέλευση συζητήθηκε η μέχρι τώρα πρόοδος του προγράμματος, η υλοποίηση των παραδοτέων και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και οι σημαντικές ημερομηνίες για τον επόμενο χρόνο.

Κεντρικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι εμπειρίες των πρωτοπόρων πόλεων (Front-runner Cities) Αμβούργο, Λονδίνο και Μιλάνο στις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος, με τη διοργάνωση εργαστηρίων (Clever Action Labs) και υλοποίησης δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού με Συνεργασίες Αστικής Καινοτομίας (Urban Innovation Partnerships), καθώς και οι δράσεις των πόλεων-εταίρων (Fellow cities).

Είχε προηγηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του δικτύου των FE στο Μάλμε της Σουηδίας, στις 16-17 Μαΐου 2019, όπου οι πόλεις Λάρισα, Βελιγράδι, Κίτο, Μαδρίτη, Μάλμε, και Σφάντου Γκεόργκε είχαν συζητήσει τις δικές τους ενέργειες στο σχεδιασμό, τις ανάγκες και τις εμπειρίες που έχουν και τις δυνατότητες ανταλλαγών τόσο μεταξύ τους όσο και με τις πρωτοπόρες πόλεις. Οι εκπρόσωποι των πόλεων είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και την περιοχή ενδιαφέροντος της πόλης του Μάλμε, τη συνοικία Lindängen. Το Δήμο Λαρισαίων στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσώπησαν η κ. Μαρία Νικολαΐδου, υπάλληλος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η κ. Σοφία Ρωμανάσου, υπάλληλος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Λονδίνο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους εταίρους – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εμπειρογνώμονες, πανεπιστήμια, αλλά και επιχειρήσεις καινοτομίας – να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για το όραμα και τους στόχους του προγράμματος, να ενσωματώσουν νέες έννοιες και προσεγγίσεις, αλλά και να αναπτύξουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας του προγράμματος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης παρουσιάστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με Κινεζικό εταιρικό σχήμα από τον κ. Jinfeng Du του Πανεπιστημίου Xi'an Jiaotong, καθώς και η πρωτοβουλία CitiesWithNature από την κ. Hanna Rothschild τηw Διεθνούς Γραμματείας του ICLEI – Local Goverments for Sustainable Development.

Επιπλέον, κατά την προετοιμασία της Συνέλευσης, μέσα από έρευνα ερωτηματολογίου στους εταίρους προέκυψαν τέσσερα σημαντικά αντικείμενα συζήτησης, για τα οποία οργανώθηκαν αντίστοιχα θεματικά τραπέζια εργασίας: Ολοκληρωμένη Διακυβέρνηση και Διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Καινοτομία, Παρακολούθηση, Συμμετοχικός Σχεδιασμός μέσω CALs και UIPs. Τα συμπεράσματα της συνεδρίας αποτέλεσαν έναυσμα για τη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγών εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ πόλεων, καθώς και πεδία συνεργασιών με τους εμπειρογνώμονες και τα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό και με τις παρουσιάσεις των πόστερ κάθε πόλης.

Η τελευταία ημέρα του προγράμματος της Συνέλευσης περιλάμβανε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή Thamesmead, όπου ο Μητροπολιτικός Δήμος του Λονδίνου σκοπεύει να παρέμβει, σε συνεργασία με την εταιρεία Peebody, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής. H Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ενέργειας της πόλης του Λονδίνου κ. Shirley Rodrigues μίλησε για τη σημασία της περιοχής και τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν τις επιπλέον δράσεις που θα υλοποιήσουν για τη βελτίωση του οικιστικού αποθέματος, της βιοποικιλότητας και της κοινωνικής συνοχής του Thamesmead.

Το Δήμο Λαρισαίων στη 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση του προγράμματος CLEVER Cities εκπροσώπησαν οι υπάλληλοι του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ευαγγελία Γκουντρουμπή και Μαρία Νικολαΐδου και οι οι υπάλληλοι της Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Ρωμανάσου και Αθανάσιος Αργυράκος..
Στο τέλος των εργασιών ο συντονιστής του προγράμματος από πλευράς της πόλης του Αμβούργου Martin Krekeler ανακοίνωσε ότι η πόλη που θα φιλοξενήσει την 3η Ετήσια Γενική Συνέλευση το 2020 θα είναι το Μιλάνο.

                           190628 clever city  190628 clever city2

190628 clever city1

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας ΠΔ | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY