Εκτύπωση

Ο Δήμος Λαρισαίων και ο φορέας Innovation Hive συμμετέχουν ως εταίροι στο Ευρωπαϊκό έργο Consulting EUTH το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν εξειδικευμένες ΜΚΟ στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, Πανεπιστήμια, Δήμοι και κυβερνητικές αρχές που εδρεύουν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Κύπρο.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός συστήματος ευρωπαϊκών και τοπικών συμβουλευτικών φορέων με τη συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων στον σχεδιασμό πολιτικών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά πλαίσια των νομοθεσιών των διαφόρων κρατών μελών που εμπλέκονται στο έργο, βασισμένο σε μια προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων που προωθείται από το εταιρικό σχήμα.

Στο πλαίσιο του έργου, το εταιρικό σχήμα θα διοργανώσει ένα Hackathon το οποίο θα απευθύνεται σε μετανάστες και μετανάστες δεύτερης γενιάς, ηλικίας 18-26 ετών. Κύριος σκοπός του Hackathon είναι η ενδυνάμωση των μεταναστών δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών που τους αφορούν.

Για την υλοποίηση του Hackathon, θα δημιουργηθεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι ειδικοί και οι ομάδες των μεταναστών από κάθε συμμετέχουσα στο πρόγραμμα χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μία διαδικτυακή συζήτηση γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τις πολιτικές για τη νεολαία και να προτείνουν λύσεις στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η ενεργός συμμετοχή των μεταναστών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της περιοχής που διαμένουν μέσω της συνεχούς ενημέρωσης, συμπερίληψης και προώθησης εθελοντικών -και όχι μόνο- δράσεων οι οποίες προάγουν την ευημερία των πολιτών, και η δυνατότητα πολιτικής εκπροσώπησης, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν.

Η έναρξη του Hackathon αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2023, με τη συνολική του διάρκεια να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες. Το Hackathon θα υλοποιηθεί διαδικτυακά στην αγγλική γλώσσα και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής.

Ο Δήμος Λαρισαίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://forms.gle/5n6kjaQx8UFrtseu8

Λόγοι συμμετοχής στο Hackathon:

  • Είναι μία ευκαιρία οι συμμετέχοντες να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό λύσεων και πολιτικών με σκοπό τη διευθέτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
  • Κατά τη διάρκεια του Hackathon, οι συμμετέχοντες καλούνται να σκεφτούν και να σχεδιάσουν πολιτικές βασισμένοι στις δικές τους εμπειρίες και να προτείνουν νομοθετικές πράξεις που μπορούν να άρουν τα όποια εμπόδια.


Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο Hackathon είναι ενδεικτικά τα εξής:

  • Διεύρυνση γνώσεων π.χ στις πολιτικές νεολαίας.
  • Ανταλλαγή γνώσεων και των εμπειριών.
  • Βελτίωση δεξιοτήτων ως προς την ομαδική εργασία.
  • Προοπτική ενασχόλησης και συμμετοχής στην πολιτική ζωή.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο Consulting EUTH και το Hackathon μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://consultingeuthproject.eu/ καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων: https://www.larissa.gov.gr/el/amif
Πληροφορίες: Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προώθησης Νέας Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαρισαίων (τηλ. 2413-500237 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)