Εκτύπωση

Σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει ο Δήμος Λαρισαίων, με θέμα την ενίσχυση της εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025), αλλά και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+).

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος έγινε στην Αθήνα στις 2-3 Απριλίου 2019, ενώ προηγήθηκε και επίσημη παρουσίασή του σε συνέντευξη τύπου από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Σωκράτη Φάμελλο. Συντονιστής του έργου LIFE-IP AdaptInGR είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμμετέχουν και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Το έργο LIFE-IP AdaptInGR έχει διάρκεια 8 χρόνια (2019-2026) και συνολικό προϋπολογισμό 14,2εκ€, ενώ προβλέπονται δράσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η δημιουργία πλατφόρμας όπου θα δίνονται αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων και οδηγοί για την ενσωμάτωση του κλιματικού ρίσκου σε έργα και λειτουργίες της κοινωνίας μας, επεξεργασία δεικτών για την ποσοτικοποίηση των φαινομένων, καθώς και εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης δυναμικού. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο του έργου αποτελεί η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων στις 3 Περιφέρειες και τους 5 Δήμους που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα και αφορούν τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης ακτών, πρόληψη δασικών πυρκαγιών, διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο και σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων.

Στην εναρκτήρια συνάντηση από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος Γεώργιος Σούλτης και οι υπάλληλοι του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Ευαγγελία Γκουντρουμπή και Μαρία Νικολαΐδου. Η πιλοτική δράση του Δήμου Λαρισαίων προσανατολίζεται στην περιβαλλοντική ανάπλαση των σχολικών αυλών του συγκροτήματος 4ο Γυμνάσιο – 4ο Λύκειο – 2ο Δημοτικό σύμφωνα με τις αρχές της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και δυνατότητα μεταφοράς παραδείγματος σε παρόμοιους χώρους, τόσο στη Λάρισα όσο και σε εθνικό επίπεδο.

190716 lifeiIn