sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

25-10-2021
Δ. Λαρισαίων: «Επένδυση στον Άνθρωπο» με νέα προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Πολιτών και Κέντρο δια Βίου Μάθησης
 • Είκοσι νέοι Κύκλοι Μάθησης και τριανταπέντε προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Με είκοσι (20) νέους Κύκλους Μάθησης από το Πανεπιστήμιο Πολιτών και την «Πόλη που Μαθαίνει» και τριάντα πέντε (35) νέα προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για τη νέα χρονιά, «επενδύει» ο Δήμος Λαρισαίων στον Ανθρωπο και τον Πολίτη. Με συσσωρευμένη εμπειρία και διεθνή αναγνώριση από τις συνεχείς και πλούσιες δράσεις για την προώθηση της δια βίου Εκπαίδευσης, ο Δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε τα νέα προγράμματα που θα λειτουργήσουν φέτος.

Η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου των Πολιτών και του Κέντρου δια βίου μάθησης έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη να υποστηρίζει ότι βασική θέση της δημοτικής αρχής ότι πάνω από όλα «Πόλη είναι οι Ανθρωποί της». Με αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Λαρισαίων ενεργοποιεί και υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δια βίου εκπαίδευση, στη συμμετοχή και στη διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν τονίζοντας ότι οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών τελούν υπο την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, ενώ η συνολική δράση του Δήμου και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, έχουν φέρει στην πόλη σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Ειδικότερα, το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Grundtvig του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (European Association for the Education of Adults – EAEA), ενώ μόλις πριν 10 μέρες ανακοινώθηκε ως φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική (Innovation in Politics) στη θεματική της Εκπαίδευσης. Διακρίσεις σημαντικές, αναγνώρισης και ευθύνης για μία ανάλογη συνέχεια.

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό πρόγραμμα έχοντας ως προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Α. Κόκκος και επιστημονικός σύμβουλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Ted Fleming. Χαιρετισμό στην συνέντευξη απεύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Κόκκος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη δραστηριοποίηση και συμμετοχή φορέων της πόλης για τη διοργάνωση των Κύκλων του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της αμφίδρομης σχέσης στη διαμόρφωση προγραμμάτων που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά, η υλοποίηση των πρώτων 20 θεματικών κύκλων σε συνεργασία με φορείς της πόλης, καθώς και με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου και το νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Οι Κύκλοι Μάθησης καλύπτουν τις θεματικές: Ψυχική Υγεία - Σχολές Γονέων, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτικών, Οικολογία - Περιβάλλον, ΤΠΕ - Θετικές Επιστήμες, Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑμΕΑ, Πρόληψη - Αγωγή Υγείας, Γενική Παιδεία - Κοινωνικά Θέματα, Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων - Πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικές παρεμβάσεις της νέας χρονιάς είναι η λειτουργία του “Πανεπιστημίου της Τρίτης Ηλικίας” για τα μέλη των ΚΑΠΗ με προγράμματα ενδυνάμωσης μνήμης, εκμάθησης Η/Υ, ομάδες επικοινωνίας “Μεγαλώνω και ΑλλάΖΩ”, καθώς και προγράμματα άθλησης, χορού, θεάτρου, χορωδίας. Παράλληλα να επισημανθεί ανάμεσα στα άλλα, η συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα με στόχο την ευαισθητοποίηση αιρετών και στελεχών του Δήμου σε θέματα προσβασιμότητας, με την Ένωση Συντακτών με θέμα “Fake news και σύγχρονος τύπος”, αλλά και η λειτουργία για 5η χρονιά των “Σχολών Γονέων” από μια συμμαχία των πιο σημαντικών κοινωνικών δομών της πόλης, που για τη φετινή χρονιά θα συμπεριλάβει και ομάδες γονέων ΡΟΜΑ, προσφύγων, αλλά και ηλικιωμένους συμπολίτες.

Παράλληλα με την έναρξη των προγραμμάτων του ΠτΠ από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου μας θα ξεκινήσουν περίπου 35 προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-Νέα Φάση» Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (δια της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και νεολαίας) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στις εξής θεματικές: Οικονομία - Επιχειρηματικότητα, Ποιότητα ζωής - Περιβάλλον, Νέες Τεχνολογίες, Γλώσσα και Επικοινωνία, Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις, Πολιτισμός και Τέχνη, Προγράμματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΠτΠ και η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κο Κόκκο Αλέξη θα αναλάβουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτών των προγραμμάτων.

Φέτος οι δράσεις του ΠτΠ θα υλοποιηθούν κυρίως στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Αιόλου 4), καθώς και σε πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικές δομές και σχολεία στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία”.

Στην επόμενη περίοδο θα υπάρχουν ανακοινώσεις για την έναρξη των θεματικών κύκλων με πληροφορίες για τη διαδικασία των αιτήσεων,

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΠτΠ αποτελείται από τους κ.κ.:Γκόβαρη Χρήστο, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Δημητριάδης Δημήτριος, Οδοντίατρος, Δ/ντη ΕΣΥ, με εξειδίκευση στην Δημόσια Υγεία και την Προαγωγή της Υγείας, Δρ. Κολοκοτρώνη Δημήτρη, Σχολικό Σύμβουλος Πληροφορικής, Λιόβας Δημήτριος, Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών, Β/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, Μακρή Δήμητρα, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Μάτος Αναστάσιος, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επιμορφωτής φιλολόγων στη διδακτική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε., Μουσιώνη Ελένη, παιδαγωγική υπεύθυνη των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, Μπαμπαλής Δημήτριος, Ιατρός Παθολόγος–Εντατικολόγος, Διευθυντής ΤΕΠ Γ.Ν. Λάρισας, Μπάρλος Απόστολος, πρώην Παιδαγωγικός Σύμβουλος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας, Πάϊκος Στέφανος, πρόεδρος της Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και μέλος της διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Θ., Παπαδημητρίου Άρτεμις, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεσσαλίας Π., Τσιούρβα Όλγα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και ο εκπαιδευτικός Σακατζής Δημήτρης.

Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετέχουν και οι Αντιδήμαρχοι, Γ.Σούλτης, Σ. Βούλγαρης και Ρ. Απρίλη, ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα νεολαίας Απ. Πέκας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάνης ως συντονιστής.

Το ΠτΠ λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων- Τμήμα Δια βίου Μάθησης με Διευθύντρια την κα Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

 

Οι κύκλοι Μάθησης του Πανεπιστημίου Πολιτών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 

 

Ψυχική Υγεία-Σχολές Γονέων

Νοέμβριος 2021

Σχολές Γονέων (12 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: γενικός πληθυσμός, ΡΟΜΑ Πρόσφυγες,

Δήμος Λαρισαίων, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας - ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ – ΈΞΟΔΟΣ, το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του Π.Γ.Ν., Λάρισας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών – παράρτημα Λάρισας και ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Λάρισας

 

Νοέμβριος 2021

Δεκέμβριος 2021

«Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» Ομάδα στόχος: εκπαιδευτές σχολών γονέων, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί

Κέντρο Πρόληψης

 

 

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών & Εκπαιδευτικών

Νοέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2021

 

 

Μουσειακή Αγωγή

 

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικοί

 

Πινακοθήκη

 

 

Οικολογία-Περιβάλλον

Από Οκτώβριος 2021

 

 

 

 

Οκτώβριος 2021

Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής - πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Ομάδα στόχος: παιδιά

 

 

Γονιός και Παιδί: κινούμαι με το παιδί μου με ασφάλεια

Ομάδα στόχος: γονείς & παιδιά

 

Παιδικοί Σταθμοί

ΚΔΑΠ

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΕΣΤΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΠΕ-Θετικές Επιστήμες

Νοέμβριος 2021

 

Υπηρεσίες Διαδικτύου στη Σύγχρονη καθημερινή Ζωή (10 ΩΡΕΣ) (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, σύγχρονη-ασύγχρονη επικοινωνία)

Ομάδα στόχος: άτομα 3ης ηλικίας, εργαζόμενοι, γενικός πληθυσμός

ΕΕΠΕΚ

ΚΑΠΗ

 

Άνοιξη

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους

Ομάδα στόχος: γενικός πληθυσμός, γονείς, παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ

ΕΕΠΕΚ

ΚΑΠΗ

 

 

Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑΜΕΑ

Δεκέμβριος 2021

Εκπαίδευση υπηρεσιακών παραγόντων των υπηρεσιών κοινωνικού και υγειονομικού χαρακτήρα του Δήμου Λαρισαίων για την διαχείριση-εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (25 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: αιρετοί, υπάλληλοι, υπηρεσίες στο Δήμο Λαρισαίων

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑΜΕΑ)

 

 

Πρόληψη-Αγωγή Υγείας-Πολιτική Προστασία

Δεκέμβριος 2021

Υγεία- Πρώτες Βοήθειες

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικούς, παιδιά 6η τάξης Δημοτικού Σχολείου

Εκπαιδευτική Κοινότητα

Δήμος Λαρισαίων

 

Δεκέμβριος 2021

Εργαστήρια αυτοάμυνας για τις γυναίκες

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

NIMERTIS ACTION ART

 

 

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών & Εκπαιδευτικών

Νοέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2021

 

 

Μουσειακή Αγωγή

 

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικοί

 

Πινακοθήκη

 

Νοέμβριος 2021

Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες” Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενεργού πολίτη

Εκπαιδευτική κοινότητα

 

 

Γενική Παιδεία-Κοινωνικά Θέματα

Ιανουάριος 2022

Fake News & Σύγχρονη Δημοσιογραφία

Ομάδα στόχος: Δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ΜΜΕ

ΕΣΗΕΜΘ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων-Πρόσφυγες

Ιανουάριος 2022

Μαθήματα Ελληνομάθειας σε ενήλικες πρόσφυγες/μετανάστες

ομάδα στόχος: πρόσφυγες/μετανάστες

Δήμος Λαρισαίων

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

 

Ιανουάριος 2022

Μαθήματα υποστήριξης παιδιών προσφύγων

ομάδα στόχος: πρόσφυγες/μετανάστες

Δήμος Λαρισαίων

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

 

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

 

Νοέμβριος 2021

 • Ομάδες επικοινωνίας ηλικιωμένων - “Μεγαλώνω και ΑλλαΖΩ”

ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων

 

Νοέμβριος 2021

 • Θέατρο

 • Χορωδία

Χορωδία ΕΥΕΣΤΏ

Θεσσαλικό Θέατρο

 

Νοέμβριος 2021

 • Άθληση

 • Χορός

ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων

 

Νοέμβριος 2021

 • Ενδυνάμωση μνήμης

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

 

Νοέμβριος 2021

 • Εκμάθηση Η/Υ στην τρίτη ηλικία (30 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: άτομα της 3ης ηλικίας

ΚΑΠΗ

Δήμος Λαρισαίων

 

 

 

 

 

 

Τα προγράμματα στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Δήμου

Επίσης, τα προγράμματα που λειτουργήσουν στο Κέντρο δια Βίου Μάθησης του Δήμου είναι τα εξής:

Α/Α

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

1

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα- e-επιχειρείν

25

Χ

Χ

2

Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές

25

Χ

Χ

3

Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών

25

Χ

Χ

4

Περιβάλλον και καθημερινή ζωή

25

Χ

Χ

5

Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις

25

Χ

Χ

6

Οικολογικές Λύσεις για το σπίτι

25

Χ

Χ

7

Πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής

25

Χ

Χ

8

Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες

25

 

Χ

9

Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων

25

Χ

Χ

10

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

25

 

Χ

11

Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1)

25

Χ

Χ

12

Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

25

Χ

Χ

13

Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

25

Χ

Χ

14

Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

25

Χ

Χ

15

Εικαστικό Εργαστήρι

50

 

Χ

16

Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω την δική μου παράσταση)

50

 

Χ

17

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

50

 

Χ

18

Μετανάστες-Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

25

 

Χ

19

Τσιγγάνοι-Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

25

 

Χ

20

Αθλητισμός και διατροφή

25

Χ

Χ

21

Εκπαίδευση μεταναστών Επίπεδο Α1: Απευθύνεται σε αρχάριους ή ψευδοαρχάριους (όσοι δεν έχουν κατακτήσει όλες τις γλωσσικές δεξιότητες της ελληνικής γλώσσας) υποψηφίους

125

 

Χ

22

Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

25

 

Χ

23

Βασικά Αγγλικά Α1

50

Χ

Χ

24

Βασικά Αγγλικά Α2

50

Χ

Χ

25

Βασικά Γαλλικά Α1

50

Χ

Χ

26

Βασικά Γαλλικά Α2

50

Χ

Χ

27

Βασικά Γερμανικά Α1

50

Χ

Χ

28

Βασικά Γερμανικά Α2

50

Χ

Χ

29

Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη Κινηματογράφου

25

 

Χ

30

Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη Θεάτρου

25

 

Χ

31

Τοπικοί παραδοσιακοί χοροί

50

 

Χ

32

Κοπτική ραπτική

50

 

Χ

33

Εθελοντισμός και κοινωνική δράση

25

Χ

Χ

34

Προληπτική Ιατρική για την Τρίτη Ηλικία

25

Χ

Χ

35

Εργαστήρι ψηφιδωτού

50

 

Χ

14-10-2021
Στο ΔΣ του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων η αντιδήμαρχος Λάρισας Ρίτα Απρίλη

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», μετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ρίτα Απρίλη.

Η κα. Απρίλη, εξελέγη στο Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση της 12 ης Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο  συστάθηκε ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2015, βασίζεται στην εκπροσώπηση μεγάλου μέρους της χώρας μέσα από την ευρύτητα της μετοχικής του σύνθεσης, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 56 Δήμους, 19 Αναπτυξιακές εταιρείες και 4 Λοιπούς Φορείς (εκπαιδευτικούς, κοινωνικοί και πολιτιστικοί Φορείς), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπ.Α.Α.Τ. – Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κ.Ε.Δ.Ε. -Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η στόχευση του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, ξεκινώντας από τα εκλεκτά και αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα με έμφαση στα ΠΟΠ και ΠΓΕ, την παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη ελληνική κουζίνα και καταλήγοντας στον αγροδιατροφικό πολιτισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό και την εξωστρέφεια, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό επίπεδο.

 

28-09-2021
Ένταξη ηλεκτρονικών αιτήσεων του Τμήματος Ληξιαρχείου στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων

Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος Λαρισαίων, για την περαιτέρω διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνει την παλέτα των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, η εκτέλεση των οποίων, δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία τους αλλά υλοποιείται από απόσταση.

Οι νέες υπηρεσίες  του Τμήματος Ληξιαρχείου που είναι πλέον διαθέσιμες είναι οι:

Ληξιαρχική πράξη γάμου          

Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Σύμφωνο Συμβίωσης

Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Για την είσοδο στη Ψηφιακή Πλατφόρμα, εισέρχεστε στο site του Δήμου Λαρισαίων (larissa.gov.gr) και στη συνέχεια μενού e-Υπηρεσίες - Τμήμα Ληξιαρχείου. Επιλέγετε την πράξη για την οποία αιτήστε και ακολουθείτε τις οδηγίες ηλεκτρονικής υποβολής.

Η είσοδος στην πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών αιτήσεων γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet και τη συνεργασία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

H παλέτα των προσφερομένων υπηρεσιών, θα συνεχίζει να διευρύνεται περαιτέρω, με την ένταξη νέων, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, με κατεύθυνση την πληρέστερη δυνατή εξυπηρέτηση τους. Η ένταξη των νέων υπηρεσιών υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Μηχανογραφικών Εφαρμογών και των αρμόδιων τμημάτων των υπηρεσιών του Δήμου που  αφορά η εντασσόμενη υπηρεσία.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Εσόδων-Απαλλαγές Τελών και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ και τα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά (αν απαιτείται).

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

15-04-2021
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό απο τον Δήμο Λαρισαίων

«Εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι»

 • Καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού από τον Δήμο Λαρισαίων

Στην μεγάλη προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της COVID 19, ώστε η κοινωνία να βγει, όσο γίνεται πιο σύντομα, από την πανδημία και τους περιορισμούς, συμβάλει ο Δήμος Λαρισαίων με τις δικές του δυνάμεις. 

Ειδικότερα, ο Δήμος υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια, μέσω μια τοπικής καμπάνιας προώθησης του εμβολιασμού με κεντρικό σύνθημα «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι».

Εξάλλου, Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό τους, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναπτύχθηκε και η ιστοσελίδα emvoliolarissa.gr που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στο Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα φιλοξενεί επίκαιρη ενημέρωση και όλο το προωθητικό υλικό.

Σας στέλνουμε το link με το πρώτο video της καμπάνιας

https://www.youtube.com/watch?v=QucZ3dlQGic

ellas 2021 short

saata banner dimos

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

26-10-2021
“1821:Συνέχειες και ασυνέχειες” - Η διάλεξη της βραβευμένης ιστορικού Μ. Ευθυμίου στο youtube

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών προβάλει προβάλει από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 19.00 στο κανάλι της στο youtube (https://youtu.be/A2JMCt0G5nM), τη διάλεξη της καθηγήτριας Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο “1821:Συνέχειες και ασυνέχειες”.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με μεγάλη επιτυχία.

Η προβολή της ομιλίας επελέγη ενόψει της άλλης εθνικής επετείου, του Όχι των Ελλήνων στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας με το οποίο αξίωνε να της επιτραπεί να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας μας. Όπως στη μια, έτσι και στην άλλη επέτειο, γιορτάζουμε την ημερομηνία έναρξης του αγώνα. Δυο σταθμοί στην ιστορία μας με πολλά κοινά. Το 1821 ξεσηκωθήκαμε για να διώξουμε τη σκλαβιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1940 τον φασισμό.

Στη διάλεξή της, η κ. Ευθυμίου παρουσιάζει πως το 1821, οι εξεγερμένοι Έλληνες έλαβαν καίριες πολιτικές αποφάσεις που μετέτρεψαν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας τους σε Επανάσταση.

Ταυτόχρονα, έζησαν εσωτερικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε δύο εμφυλίους πολέμους φέρνοντας το εγχείρημά τους, συχνά, στα όρια της καταστροφής.

Τελικά, το 1830 -πρώτοι αυτοί από ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική- απέκτησαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος με σύνορα που, το 1832, ορίσθηκαν, προς Βορράν, στο νότιο άκρο της Θεσσαλίας.

Η Επανάσταση υιοθέτησε νέους θεσμούς και πολιτικές πρακτικές, οι οποίες ακολουθούν το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα και καθορίζουν πολλές από τις πολιτικές, ιδεολογικές και διπλωματικές επιλογές του.

25-10-2021
Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά σκόρπισε τη θλίψη σ’ ολόκληρη τη χώρα και συνιστά μια απώλεια για τα πολιτικά μας πράγματα. Η Φώφη έχασε τη μάχη, όμως το πολιτικό της ήθος, η ευπρέπεια και η πολιτική σκέψη, θα παραμείνουν ανεξίτηλα στην πολιτική μας ζωή .

Είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια . Ήταν ένα άτομο συγκροτημένο, προοδευτικό με ιδιαίτερη κατανόηση των ζητημάτων της αυτοδιοίκησης. Συμμεριστήκαμε κοινά οράματα για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους.

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της και τους πολιτικούς της φίλους και συνεργάτες.

Καλό ταξίδι Φώφη

25-10-2021
Δ. Λαρισαίων: «Επένδυση στον Άνθρωπο» με νέα προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Πολιτών και Κέντρο δια Βίου Μάθησης
 • Είκοσι νέοι Κύκλοι Μάθησης και τριανταπέντε προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Με είκοσι (20) νέους Κύκλους Μάθησης από το Πανεπιστήμιο Πολιτών και την «Πόλη που Μαθαίνει» και τριάντα πέντε (35) νέα προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για τη νέα χρονιά, «επενδύει» ο Δήμος Λαρισαίων στον Ανθρωπο και τον Πολίτη. Με συσσωρευμένη εμπειρία και διεθνή αναγνώριση από τις συνεχείς και πλούσιες δράσεις για την προώθηση της δια βίου Εκπαίδευσης, ο Δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε τα νέα προγράμματα που θα λειτουργήσουν φέτος.

Η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου των Πολιτών και του Κέντρου δια βίου μάθησης έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη να υποστηρίζει ότι βασική θέση της δημοτικής αρχής ότι πάνω από όλα «Πόλη είναι οι Ανθρωποί της». Με αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Λαρισαίων ενεργοποιεί και υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δια βίου εκπαίδευση, στη συμμετοχή και στη διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν τονίζοντας ότι οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών τελούν υπο την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, ενώ η συνολική δράση του Δήμου και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, έχουν φέρει στην πόλη σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Ειδικότερα, το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Grundtvig του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (European Association for the Education of Adults – EAEA), ενώ μόλις πριν 10 μέρες ανακοινώθηκε ως φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική (Innovation in Politics) στη θεματική της Εκπαίδευσης. Διακρίσεις σημαντικές, αναγνώρισης και ευθύνης για μία ανάλογη συνέχεια.

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό πρόγραμμα έχοντας ως προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Α. Κόκκος και επιστημονικός σύμβουλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Ted Fleming. Χαιρετισμό στην συνέντευξη απεύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Κόκκος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη δραστηριοποίηση και συμμετοχή φορέων της πόλης για τη διοργάνωση των Κύκλων του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της αμφίδρομης σχέσης στη διαμόρφωση προγραμμάτων που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά, η υλοποίηση των πρώτων 20 θεματικών κύκλων σε συνεργασία με φορείς της πόλης, καθώς και με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου και το νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Οι Κύκλοι Μάθησης καλύπτουν τις θεματικές: Ψυχική Υγεία - Σχολές Γονέων, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτικών, Οικολογία - Περιβάλλον, ΤΠΕ - Θετικές Επιστήμες, Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑμΕΑ, Πρόληψη - Αγωγή Υγείας, Γενική Παιδεία - Κοινωνικά Θέματα, Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων - Πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικές παρεμβάσεις της νέας χρονιάς είναι η λειτουργία του “Πανεπιστημίου της Τρίτης Ηλικίας” για τα μέλη των ΚΑΠΗ με προγράμματα ενδυνάμωσης μνήμης, εκμάθησης Η/Υ, ομάδες επικοινωνίας “Μεγαλώνω και ΑλλάΖΩ”, καθώς και προγράμματα άθλησης, χορού, θεάτρου, χορωδίας. Παράλληλα να επισημανθεί ανάμεσα στα άλλα, η συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα με στόχο την ευαισθητοποίηση αιρετών και στελεχών του Δήμου σε θέματα προσβασιμότητας, με την Ένωση Συντακτών με θέμα “Fake news και σύγχρονος τύπος”, αλλά και η λειτουργία για 5η χρονιά των “Σχολών Γονέων” από μια συμμαχία των πιο σημαντικών κοινωνικών δομών της πόλης, που για τη φετινή χρονιά θα συμπεριλάβει και ομάδες γονέων ΡΟΜΑ, προσφύγων, αλλά και ηλικιωμένους συμπολίτες.

Παράλληλα με την έναρξη των προγραμμάτων του ΠτΠ από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου μας θα ξεκινήσουν περίπου 35 προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-Νέα Φάση» Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (δια της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και νεολαίας) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στις εξής θεματικές: Οικονομία - Επιχειρηματικότητα, Ποιότητα ζωής - Περιβάλλον, Νέες Τεχνολογίες, Γλώσσα και Επικοινωνία, Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις, Πολιτισμός και Τέχνη, Προγράμματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΠτΠ και η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κο Κόκκο Αλέξη θα αναλάβουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτών των προγραμμάτων.

Φέτος οι δράσεις του ΠτΠ θα υλοποιηθούν κυρίως στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Αιόλου 4), καθώς και σε πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικές δομές και σχολεία στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία”.

Στην επόμενη περίοδο θα υπάρχουν ανακοινώσεις για την έναρξη των θεματικών κύκλων με πληροφορίες για τη διαδικασία των αιτήσεων,

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΠτΠ αποτελείται από τους κ.κ.:Γκόβαρη Χρήστο, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Δημητριάδης Δημήτριος, Οδοντίατρος, Δ/ντη ΕΣΥ, με εξειδίκευση στην Δημόσια Υγεία και την Προαγωγή της Υγείας, Δρ. Κολοκοτρώνη Δημήτρη, Σχολικό Σύμβουλος Πληροφορικής, Λιόβας Δημήτριος, Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών, Β/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, Μακρή Δήμητρα, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Μάτος Αναστάσιος, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επιμορφωτής φιλολόγων στη διδακτική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε., Μουσιώνη Ελένη, παιδαγωγική υπεύθυνη των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, Μπαμπαλής Δημήτριος, Ιατρός Παθολόγος–Εντατικολόγος, Διευθυντής ΤΕΠ Γ.Ν. Λάρισας, Μπάρλος Απόστολος, πρώην Παιδαγωγικός Σύμβουλος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας, Πάϊκος Στέφανος, πρόεδρος της Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και μέλος της διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Θ., Παπαδημητρίου Άρτεμις, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεσσαλίας Π., Τσιούρβα Όλγα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και ο εκπαιδευτικός Σακατζής Δημήτρης.

Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετέχουν και οι Αντιδήμαρχοι, Γ.Σούλτης, Σ. Βούλγαρης και Ρ. Απρίλη, ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα νεολαίας Απ. Πέκας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάνης ως συντονιστής.

Το ΠτΠ λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων- Τμήμα Δια βίου Μάθησης με Διευθύντρια την κα Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

 

Οι κύκλοι Μάθησης του Πανεπιστημίου Πολιτών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 

 

Ψυχική Υγεία-Σχολές Γονέων

Νοέμβριος 2021

Σχολές Γονέων (12 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: γενικός πληθυσμός, ΡΟΜΑ Πρόσφυγες,

Δήμος Λαρισαίων, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας - ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ – ΈΞΟΔΟΣ, το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του Π.Γ.Ν., Λάρισας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών – παράρτημα Λάρισας και ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Λάρισας

 

Νοέμβριος 2021

Δεκέμβριος 2021

«Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» Ομάδα στόχος: εκπαιδευτές σχολών γονέων, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί

Κέντρο Πρόληψης

 

 

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών & Εκπαιδευτικών

Νοέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2021

 

 

Μουσειακή Αγωγή

 

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικοί

 

Πινακοθήκη

 

 

Οικολογία-Περιβάλλον

Από Οκτώβριος 2021

 

 

 

 

Οκτώβριος 2021

Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής - πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Ομάδα στόχος: παιδιά

 

 

Γονιός και Παιδί: κινούμαι με το παιδί μου με ασφάλεια

Ομάδα στόχος: γονείς & παιδιά

 

Παιδικοί Σταθμοί

ΚΔΑΠ

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΕΣΤΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΠΕ-Θετικές Επιστήμες

Νοέμβριος 2021

 

Υπηρεσίες Διαδικτύου στη Σύγχρονη καθημερινή Ζωή (10 ΩΡΕΣ) (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, σύγχρονη-ασύγχρονη επικοινωνία)

Ομάδα στόχος: άτομα 3ης ηλικίας, εργαζόμενοι, γενικός πληθυσμός

ΕΕΠΕΚ

ΚΑΠΗ

 

Άνοιξη

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους

Ομάδα στόχος: γενικός πληθυσμός, γονείς, παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ

ΕΕΠΕΚ

ΚΑΠΗ

 

 

Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑΜΕΑ

Δεκέμβριος 2021

Εκπαίδευση υπηρεσιακών παραγόντων των υπηρεσιών κοινωνικού και υγειονομικού χαρακτήρα του Δήμου Λαρισαίων για την διαχείριση-εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (25 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: αιρετοί, υπάλληλοι, υπηρεσίες στο Δήμο Λαρισαίων

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑΜΕΑ)

 

 

Πρόληψη-Αγωγή Υγείας-Πολιτική Προστασία

Δεκέμβριος 2021

Υγεία- Πρώτες Βοήθειες

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικούς, παιδιά 6η τάξης Δημοτικού Σχολείου

Εκπαιδευτική Κοινότητα

Δήμος Λαρισαίων

 

Δεκέμβριος 2021

Εργαστήρια αυτοάμυνας για τις γυναίκες

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

NIMERTIS ACTION ART

 

 

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών & Εκπαιδευτικών

Νοέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2021

 

 

Μουσειακή Αγωγή

 

Ομάδα στόχος: εκπαιδευτικοί

 

Πινακοθήκη

 

Νοέμβριος 2021

Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες” Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενεργού πολίτη

Εκπαιδευτική κοινότητα

 

 

Γενική Παιδεία-Κοινωνικά Θέματα

Ιανουάριος 2022

Fake News & Σύγχρονη Δημοσιογραφία

Ομάδα στόχος: Δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ΜΜΕ

ΕΣΗΕΜΘ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων-Πρόσφυγες

Ιανουάριος 2022

Μαθήματα Ελληνομάθειας σε ενήλικες πρόσφυγες/μετανάστες

ομάδα στόχος: πρόσφυγες/μετανάστες

Δήμος Λαρισαίων

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

 

Ιανουάριος 2022

Μαθήματα υποστήριξης παιδιών προσφύγων

ομάδα στόχος: πρόσφυγες/μετανάστες

Δήμος Λαρισαίων

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

 

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

 

Νοέμβριος 2021

 • Ομάδες επικοινωνίας ηλικιωμένων - “Μεγαλώνω και ΑλλαΖΩ”

ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων

 

Νοέμβριος 2021

 • Θέατρο

 • Χορωδία

Χορωδία ΕΥΕΣΤΏ

Θεσσαλικό Θέατρο

 

Νοέμβριος 2021

 • Άθληση

 • Χορός

ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων

 

Νοέμβριος 2021

 • Ενδυνάμωση μνήμης

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

 

Νοέμβριος 2021

 • Εκμάθηση Η/Υ στην τρίτη ηλικία (30 ΩΡΕΣ)

Ομάδα στόχος: άτομα της 3ης ηλικίας

ΚΑΠΗ

Δήμος Λαρισαίων

 

 

 

 

 

 

Τα προγράμματα στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Δήμου

Επίσης, τα προγράμματα που λειτουργήσουν στο Κέντρο δια Βίου Μάθησης του Δήμου είναι τα εξής:

Α/Α

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

1

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα- e-επιχειρείν

25

Χ

Χ

2

Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές

25

Χ

Χ

3

Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών

25

Χ

Χ

4

Περιβάλλον και καθημερινή ζωή

25

Χ

Χ

5

Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις

25

Χ

Χ

6

Οικολογικές Λύσεις για το σπίτι

25

Χ

Χ

7

Πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής

25

Χ

Χ

8

Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες

25

 

Χ

9

Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων

25

Χ

Χ

10

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

25

 

Χ

11

Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1)

25

Χ

Χ

12

Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

25

Χ

Χ

13

Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

25

Χ

Χ

14

Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

25

Χ

Χ

15

Εικαστικό Εργαστήρι

50

 

Χ

16

Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω την δική μου παράσταση)

50

 

Χ

17

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

50

 

Χ

18

Μετανάστες-Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

25

 

Χ

19

Τσιγγάνοι-Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

25

 

Χ

20

Αθλητισμός και διατροφή

25

Χ

Χ

21

Εκπαίδευση μεταναστών Επίπεδο Α1: Απευθύνεται σε αρχάριους ή ψευδοαρχάριους (όσοι δεν έχουν κατακτήσει όλες τις γλωσσικές δεξιότητες της ελληνικής γλώσσας) υποψηφίους

125

 

Χ

22

Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

25

 

Χ

23

Βασικά Αγγλικά Α1

50

Χ

Χ

24

Βασικά Αγγλικά Α2

50

Χ

Χ

25

Βασικά Γαλλικά Α1

50

Χ

Χ

26

Βασικά Γαλλικά Α2

50

Χ

Χ

27

Βασικά Γερμανικά Α1

50

Χ

Χ

28

Βασικά Γερμανικά Α2

50

Χ

Χ

29

Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη Κινηματογράφου

25

 

Χ

30

Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη Θεάτρου

25

 

Χ

31

Τοπικοί παραδοσιακοί χοροί

50

 

Χ

32

Κοπτική ραπτική

50

 

Χ

33

Εθελοντισμός και κοινωνική δράση

25

Χ

Χ

34

Προληπτική Ιατρική για την Τρίτη Ηλικία

25

Χ

Χ

35

Εργαστήρι ψηφιδωτού

50

 

Χ

25-10-2021
Πρακτικό δημόσιας κλήρωσης για πρακτική άσκηση υποψηφίου/ίας δικηγόρου

Για το κείμενο του πρακτικού, πατήστε ΕΔΩ

25-10-2021
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test (25.10 εως 31.10) στο Δήμο Λαρισαίων

Από το Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ. – 3.30 μ.μ.

ΟΣΕ 8 π.μ – 3.30 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 3.30 μ.μ

Υπεραστικο ΚΤΕΛ 8 π.μ.– 3.30 μ.μ.

Νεάπολη (Γαία) 8 π.μ. – 3.30 μ.μ.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ – 3.30 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 3.30 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ.- 4 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ.- 3.30 μ.μ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ – 3.30 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Δημαρχείο 8 π.μ. – 3.30 μ.μ.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου

Δημαρχείο 8 π.μ. – 3.30 μ.μ.

25-10-2021
Δημοτική Σχολή Μπαλέτου - Σύγχρονος χορός για ενήλικες

Η ανακάλυψη των «εγγενών» κινητικών δυνατοτήτων, η εξέλιξή τους σε χορευτικές φράσεις, θραύσματα ή ιστορίες, η οργανική τοποθέτηση στον χώρο, η αλληλεπίδραση με την ομάδα, η δημιουργική έκφραση, είναι οι στόχοι του μαθήματος σύγχρονου χορού, ειδικά για ενήλικες, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 15.30 -16.30 (μάθημα γνωριμίας την Τρίτη 26 Οκτωβρίου).

Διδάσκει η Αθηνά Μανώλη

Χοροθεραπεία για όλους!

Επίσης, στο πρόγραμμα της Σχολής εντάσσεται τμήμα χοροθεραπείας με ανοιχτή απεύθυνση, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, ώρα 15.30 -16.30 (μάθημα γνωριμίας την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου).

Με βασικά εργαλεία τον χορό και τη φαντασία, στόχος του μαθήματος είναι η εξισορρόπηση και αποκατάσταση της ενέργειας και των συναισθημάτων.

Θα χρησιμοποιηθούν πολλά και διαφορετικά είδη χορού, ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων, ώστε ο καθένας μέσω της κινητικής ελευθερίας να μπορέσει να αποκαταστήσει ή να βαθύνει τη σχέση με τον εαυτό του και κατ’ επέκταση με το σύνολο. Διδάσκει η Αθηνά Μανώλη

Η διδάσκουσα

Η Αθηνά Μανώλη μεγάλωσε στη Λάρισα και είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Μαθήτευσε δίπλα σε κορυφαίους καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ άλλων τους Ζουζού Νικολούδη, Ντόρα Τσάτσου, Μαρία Χορς, Μαρία Κυνηγού και Γιάννη Μέτση.

Ασχολήθηκε με διαφορετικά είδη χορού και πολεμικές τέχνες, δίνοντας έμφαση στο ερευνητικό κομμάτι της κίνησης και προσδιορίζοντας τον χορό ως θεραπευτικό μέσο, παρακολουθώντας τον αντίστοιχο κλάδο της χοροθεραπείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετρά σημαντικές συμμετοχές σε ομάδες χορού (Αμάλγαμα, Αλλού Εδώ Παντού κ.α.), ενώ ξεχωρίζει την παρουσία της στο μνημείο του σύγχρονου χορού, τη «Judson Church» της Ν. Υόρκης.

Η αξία της μουσικής αγωγής και η σύνδεσή της με τον χορό, την ώθησε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής στο ΕΚΠΑ, χρησιμοποιώντας το ως διδακτικό εργαλείο.

Η διδακτική της πορεία ξεκίνησε το 2000 σε αναγνωρισμένες σχολές χορού και ΙΕΚ της Αθήνας και κορυφώνεται το 2015 με τη συνεργασία της στην Ανώτερη Επαγγελματική Χορού και Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας όπου διδάσκει μέχρι σήμερα.

Συνεργάστηκε για πέντε έτη με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (ΠΓΣ), όπου συνέβαλε ως διευθύντρια τμημάτων γυμναστικής ενηλίκων, διδάσκοντας μεταξύ άλλων Pilates, Tai-Chi, Movement Research και κινησιοθεραπεία.

Υπήρξε η Καλλιτεχνική Προπονήτρια του αγωνιστικού τμήματος ενόργανης και δημιούργησε εκ νέου τμήματα μπαλέτου όπου ήταν υπεύθυνη για την προετοιμασία μαθητών για τα ‘φυτώρια’ της Κ.Σ.Ο.Τ.

Συνεργάστηκε με γιατρούς, παιδοψυχίατρους, διατροφολόγους και φυσικοθεραπευτές, διοργανώνοντας σεμινάρια για γονείς, μαθητές, καθηγητές και αθλητές, τοποθετώντας τον χορό πάντοτε ως μέσο θεραπείας.

Δούλεψε με ηθοποιούς και επιμελήθηκε παραστάσεις χορού και θεάτρου σε κίνηση, σκηνικά, και κοστούμια.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού ‘in actu’ όπου δραστηριοποιείται ως χορογράφος. Το 2018 εντάχθηκε στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ομάδα του Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου ΣΜουΘ, συμβάλλοντας στη δημιουργία πρωτότυπων έργων και τη δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πληροφορίες και εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, καθημερινά ώρες 15.30-20.30, τηλέφωνο 2410256464.

25-10-2021
Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του Δήμου ΄Λαρισαίων σχετικά με το ΣΙΚΑΕΛ

Η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη της Λάρισας και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, είναι γνωστή. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, εδώ και αρκετές ημέρες, η αυξανόμενη πίεση στα δυο Νοσοκομεία και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Δυστυχώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, όσο και εάν θα το θέλαμε όλοι μας. Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η ανακοίνωση του ΣΙΚΑΕΛ κινείται, όπως φαίνεται, σε άλλη …διάσταση. Η αγωνία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι να μην χαθούν περισσότερες ζωές συμπολιτών και να μην υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα που θα είναι θα καταστροφικά για την οικονομία της πόλης και για τους ίδιους.

Και επί της ουσίας: Για ποια στοχοποίηση μιλάνε, αλήθεια, οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΙΚΑΕΛ; Απομονώνοντας φράσεις και γενικότερους προβληματισμούς από τις αμέτρητες δημόσιες τοποθετήσεις του Δημάρχου για την πανδημία; Ο Δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής κάθε φορά που τοποθετούνται αναφέρονται στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων απ’ ΟΛΟΥΣ. Μιλάνε για στοχοποίηση, όταν είναι γνωστό ότι ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης και ενώ στην παρούσα φάση ετοιμάζεται να παρατείνει την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου ατελώς, για δυο ακόμα μήνες, αφού είναι αλήθεια ότι η εστίαση χτυπήθηκε περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα.

Τίποτα όμως, δεν δικαιολογεί στάσεις και συμπεριφορές, έξω από το κλίμα συνεργασίας, της συμπόρευσης και της τήρησης των μέτρων για το καλό της πόλης και των Λαρισαίων Πολύ φοβόμαστε ότι με την ανακοίνωσή τους οι συντάκτες της αλλού στοχεύουν. Και γι αυτό το λόγο, μόνο με μία λέξη μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε όσους είχαν την ιδέα να συντάξουν ένα τέτοιο κείμενο: ντροπή!

ΥΓ. Εννοείται ότι η πόρτα του Δημάρχου παραμένει ανοικτή σε όλους για συζήτηση, διάλογο και συνεργασία.

25-10-2021
Επίσκεψη στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων του Μύλου του Παππά από εκπροσώπους πέντε Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Ένα ευχάριστο όσο και εποικοδομητικό διάλειμμα από τις εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης MUSIC είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι εκπρόσωποι πέντε μεγάλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που βρέθηκαν στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εικοσαμελής ομάδα του έργου MUSIC (Making Universities Ready for Social Inclusion and Cultural Diversity) αποτελείται από ακαδημαϊκούς, καθηγητές, ερευνητές και διοικητικά στελέχη από το Πανεπιστήμιο Leibniz του Ανόβερου (Γερμανία), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία), το Πανεπιστήμιο της Pavia (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern (Γερμανία) και συμπληρώνεται από κοινωνικούς επιστήμονες, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και ερευνητές του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου -ΣΜουΘ (Λάρισα, Ελλάδα) και του οργανισμού διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Speha Fresia (Ρώμη, Ιταλία).

Η επίσκεψη στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων του Μύλου του Παππά καθώς και στη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας του Τάκη Τλούπα εξοικείωσε τους καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους των εν λόγω Πανεπιστημίων με σημαντικές πολιτισμικές και ιστορικές πλευρές της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Η τετραήμερη διακρατική εκπαίδευση του έργου MUSIC, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+, φιλοξενήθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο κτίριο του Μύλου του Παππά και συντονίστηκε από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, το διάστημα 18 έως 21 Σεπτεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των πολιτισμικών οργανισμών αντάλλαξαν μεθόδους και καλές πρακτικές με στόχο την αύξηση της προσβασιμότητας των διεθνών φοιτητών, των μεταναστών και των προσφύγων στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης.

Τα βασικά αποτελέσματα του έργου είναι ένα εγχειρίδιο με εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές που απευθύνονται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται σε εκπαιδευτές μη τυπικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση στη Λάρισα, τον Ιούνιο του 2022, που θα οργανωθεί από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου – ΣΜουΘ.

25-10-2021
Παράσταση χορού στο Θέατρο του Μύλου

Το Θεσσαλικό παρουσιάζει το «JOY» της χορευτικής ομάδας ALMALIBRE.CO

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της χορευτικής ομάδας ALMALIBRE.CO με τίτλο «JOY», την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 20:00, στο Θέατρο του Μύλου.

Το “JOY” είναι ένα ταξίδι επαναπροσδιορισμού και αναζήτησης του εαυτού. Είναι η πορεία ενός ανθρώπου σε αναζήτηση της ταυτότητας του. Μία γυναίκα ανακαλύπτει, μοιράζεται και επανασυνδέεται με το σώμα της, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει στο παρόν και να φανταστεί ένα καλύτερο μέλλον. Η ανάγκη για ταύτιση, αποδοχή, θαυμασμό, εξερεύνηση, έρωτα συνοδεύει τις ιστορίες που κατοικούν το σώμα της και συχνά τις επικαλείται ή τις ανακαλεί.

Το έργο εμπνέεται από την περίφημη «The weeping woman» του Pablo Picasso και την ιστορία της γυναίκας που παρουσιάζει, της Dora Maar. Η αντίθεση ανάμεσα στην έντονη παλέτα του ζωγράφου και του προσώπου της που έχει διαστρεβλωθεί από το θρήνο και τη θλίψη είναι έναυσμα για το έργο.

Η Αναστασία Μπρουζιώτη, δημιουργός και ερμηνεύτρια του έργου, εξερευνά τις μεταλλαγές του εαυτού σε συνάρτηση με τις έντονες εμπειρίες και τα μοιραία γεγονότα που επηρεάζουν τον ψυχισμό και την συμπεριφορά. Με την κίνηση και την αμφίεση να εναλλάσσονται διαρκώς βρίσκεται σε μία κατάσταση συνεχούς μεταμόρφωσης. Σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον, εκτεθειμένη στο φυσικό φως και με το κοινό να την περιβάλλει, διερευνά κινητικά τη βουτιά στα όρια της ύπαρξης, εναλλάσσοντας το κωμικό με το τραγικό και το ρεαλιστικό με το φαντασιακό. Μέσα από το “JΟΥ” η ηρωίδα διανύει την πορεία της προς μία προσωπική αίσθηση πληρότητας και προσκαλεί τον θεατή να την συντροφεύσει σε ένα ταξίδι προς την αποδοχή των πολλαπλών ταυτοτήτων ή αλλιώς των διαφορετικών εαυτών που κατοικούν μέσα της.

Συντελεστές:

Χορογραφία / Ερμηνεία: Αναστασία Μπρουζιώτη

Δραματουργία: Ευθύμης Χρήστου

Βοηθός χορογράφου: Σταύρος Αποστολάτος

Πρωτότυπη σύνθεση μουσικής: Αντώνης Βλάχος

Επιμέλεια Κουστουμιού: Αλεξία Θεοδωράκη

Σχεδιασμός πουκαμίσου: Βασιλική Σύρμα

Φωτογραφία / Trailer / Βίντεο: Σιδέρης Νανούδης

Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Νασιοπούλου

Σχεδιασμός Αφίσας: Μαίρη Μη

Παραγωγή: Almalibre.co και την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου

Πολιτισμού και Αθλητισμού 2010-2021

Διάρκεια: 45 min

Τrailer: https://www.youtube.com/watch?v=jASZ9j-qYD4

FB: https://www.facebook.com/events/2723700444595733?ref=newsfeed

Η παράσταση είναι COVID FREE.

Γενική είσοδος: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: Γραμματεία Θεσσαλικού Θεάτρου, τηλ. επικοινωνίας: 2410 621209 (10-2μ.μ. εργάσιμες μέρες). Η παραλαβή του εισιτηρίου πραγματοποιείται στο χώρο του θεάτρου.

25-10-2021
Εθελοντές φύτευσαν 230 νέα δένδρα στη Λάρισα
 • Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δ. Λαρισαίων

Διακόσια τριάντα (230) δένδρα, φυτεύτηκαν το Σάββατο σε σημεία της πόλης της Λάρισας , μέσω εθελοντικών δενδροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από οργανώσεις και φορείς σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, και ειδικότερα τη Διεύθυνση Πρασίνου.

Ειδικότερα, νωρίς το μεσημέρι, του Σαββάτου και στο ύψος της περιφερειακής οδού, από την ΔΕΥΑΛ μέχρι τον κόμβο της περιφερειακής Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε εθελοντική δενδροφύτευση με τη συμμετοχή των Ενεργών Πολιτών, της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και το ΚΔΑΠ «Happy time».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασπίδα» πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στην οδό Σανδράκη με τίτλο "Ας δώσουμε μια ανάσα στον πλανήτη μας".

Οι δενδροφυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν με την εποπτεία 15 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Παρών και στις δυο δράσεις ήταν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Θεόδωρος Καφφές, ενώ παρέστησαν και οι αντιδήμαρχοι Γ. Αλεξούλης και Ντ. Διαμάντος.

 

Ο Δήμος Λαρισαίων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις δίνοντας θετικά παραδείγματα για την έννοια της προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής.

 

25-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
25-10-2021
“Η εποχή της βροχής” στο Χατζηγιάννειο

Με το γλυκόπικρο δράμα “Η εποχή της βροχής” από τη μακρινή Σιγκαπούρη, συνεχίζονται οι προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 19:00 και στις 21:30.

H καλόκαρδη Λινγκ, μια καθηγήτρια λίγο πριν τα σαράντα, βιώνει καθημερινά την υποτίμηση στη δουλειά της. Στα προσωπικά της, το τοπίο είναι εξίσου μουντό, καθώς ο γάμος της περνά σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Η Λινγκ υποβάλλεται σε μια επώδυνη θεραπεία γονιμότητας, έπειτα από οκτώ χρόνια άκαρπης προσπάθειας να αποκτήσει παιδί με τον ελάχιστα υποστηρικτικό σύζυγό της.

Η έμφυτη καλοσύνη και το ανικανοποίητο μητρικό της ένστικτο βρίσκουν διέξοδο στη φροντίδα του Γουέι Λουνγκ, ενός μοναχικού μαθητή της, ο οποίος παρεξηγεί την τρυφερότητα που εισπράττει.

Η εποχή των μουσώνων γίνεται ο ιδανικός καμβάς για ένα λεπτοδουλεμένο και ανεπιτήδευτο πορτρέτο μιας εύθραυστης ψυχής, γεμάτο ενσυναίσθηση, αγάπη και χιούμορ.

Ο γεννημένος στη Σιγκαπούρη Άντονι Τσεν σπούδασε κινηματογράφο στη γενέτειρά του και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μικρού μήκους ταινία του Ah Ma απέσπασε την Ειδική Μνεία της Επιτροπής σε Ταινία Μικρού Μήκους, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη ταινία από τη Σιγκαπούρη που βραβεύτηκε στις Κάννες.

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Ilo Ilo απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η δεύτερη ταινία του, με τίτλο Wet Season, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στη συνέχεια κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Τορίνο, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε επίσης στα Φεστιβάλ Λονδίνου, Βανκούβερ, Γκέτεμποργκ, Μακάο (2 βραβεία), ενώ η πρωταγωνίστρια κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα πολύ σημαντικά βραβεία για ταινίες από όλη την Ασία,Golden Horse Awards.

Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 103'

Σιγκαπουριανή ταινία, σκηνοθεσία Άντονι Τσεν με τους: Γιαν Γιαν Γέο,Τζία Λερ Κο, Κρίστοφερ Μινγκ - Σουν Λι

Γενική είσοδος 4 ευρώ

*Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τις προβολές μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τις ταυτότητές τους. Το ταμείο θα ανοίγει μισή ώρα νωρίτερα από την προβολή.

22-10-2021
Δημόσια πρόσκληση για τη διενέργεια 1ης επαναληπτικής δημόσιας κλήρωσης

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρίτη 26/10/2021, ώρα 10:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Τρίτη 26/10/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Τετάρτη 27/10/2021, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-10-2021
78/2021 Κανονιστική Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Για το κείμενο της απόφασης, πατήστε ΕΔΩ

21-10-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Πέμπτη 21/10/2021, ώρα 15΅:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-10-2021
"DRAGOVID 4 εποχές" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η χοροθεατρική ομάδα "ΜOS" #ManeuveronStage Larisa την Κυριακή 24/10/2021 στις 17:45 παρουσιάζει στο "Athens Art Festival" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων  στο Γκάζι, το χοροθεατρικό έργο "Dragovid 4 Εποχές" με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Η ομάδα MOS γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας από δύο κοπέλες γεμάτες τέχνη και δημιουργικότητα, ιδρύτρια Λαμπρινή Πολύζου και συνεργάτης Ελένη Χατζηγρίβα.
Η ομάδα MOS που σημαίνει Maneuver on stage - Ελιγμός επί σκηνής, πάντρεψε τον χορό με το θέατρο έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει υπέροχες χοροθεατρικές παραστάσεις στην έδρα της και όχι μόνο. Επίσης πραγματοποιεί εργαστήρια, σεμινάρια  υποκριτικής και χορού. Με πολλή όρεξη για δημιουργία, η ομάδα MOS απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

"DRAGOVID 4 εποχές"

Ένα χοροθεατρικό έργο εμπνευσμένο από τη σημερινή εποχή του Covid 19 και του άγνωστου τοπίου που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Ο Dragovid είναι ο Δράκος που ξύπνησε όταν όλοι μας ζούσαμε ανέμελοι στην απλή καθημερινότητα..

Παρά την τρομακτική όψη του, δεν δώσαμε και τόση σημασία αρχικά... Όμως στην πορεία έδειξε το αληθινό πρόσωπό του, φέρνοντας μια άγνωστη κατάσταση, στην οποία βρεθήκαμε θεατές μιας σκληρής πραγματικότητας...

Μέσα από το έργο, βλέπουμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων πριν και μετά την εμφάνιση του Δράκου..

Την προσαρμογή τους κατά τον εγκλεισμό, την ανάγκη για επικοινωνία.

Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα των μέτρων κατά του Δράκου που τρώει σάρκες...

Αυστηρών μέτρων, κανόνων προστασίας για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Εμφανίζεται σχεδόν ταυτόχρονα η κλιματική αλλαγή, που μπερδεύει τις εποχές.. Χορεύουν οι εποχές ένα ποίημα δικό τους... Μια εικόνα χίλιες λέξεις..,

Χάνουμε τη μέρα και τη νύχτα..

Τέλος, μια νέα κανονικότητα, σ' ένα σύγχρονο κόσμο, μαζί χέρι χέρι.

Να χτίσουμε ξανά έναν κόσμο με νέες βάσεις πιο γερές και στέρεες από πριν.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Χορογραφία : Λαμπρινή Πολύζου
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ελένη Χατζηγρίβα
Βοηθός Χορογραφίας: Φένια Θεοχάρη
Μουσική: Damien Simon Music
Ποίηση Χαικού: Ελένη Αναστασοπούλου

Χορεύουν: Λαμπρινή Πολύζου, Βασιλική Δημόκα, Φένια Θεοχάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί:Ελένη Χατζηγρίβα, Πολυξένη Τζανακούλη

Δράκος: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Επιμέλεια κοστουμιών:Λαμπρινή Πολύζου

Προπώληση εισιτηρίων: (online) - Viva.gr - τηλεφωνικά: 11876
mobile app: Viva Wallet

21-10-2021
Δημοτική Σχολή Μπαλέτου - Έναρξη του τμήματος κλασικού μπαλέτου για ενήλικες

Η  Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, πιστεύοντας  ότι τα πολλαπλά οφέλη της εκπαίδευσης στο κλασικό μπαλέτο αφορούν κάθε ηλικία, έχει εντάξει στο πρόγραμμα μαθημάτων εδώ και αρκετά χρόνια, τμήμα κλασικού μπαλέτου ενηλίκων.

Το κλασικό μπαλέτο «πλάθει» δυνατά, ευλύγιστα και αρμονικά σώματα, δίνει διέξοδο στην ανάγκη έκφρασης και δημιουργικότητας, «γυμνάζει» εξίσου το μυαλό, προσφέροντας τελικά απόλαυση και ευεξία. 

Διδάσκει η Ευγενία Γαζίζοβα που από το τρέχον έτος εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής

Η Ευγενία Γαζίζοβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λβιβ της Ουκρανίας. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, και δέκα ετών εισήχθη στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου της πόλης Λβιβ.

Μετά από επταετή εκπαίδευση έλαβε την πρόσκληση για την Κρατική Όπερα όπου δραστηριοποιήθηκε ως κλασική χορεύτρια. Συμμετείχε σε όλα τα έργα της Όπερας και σύντομα άρχισε να χορεύει σόλο variation. 

Το 2001 μετακόμισε στην Ελλάδα. Δίδασκε μπαλέτο σε πιστοποιημένες σχολές χορού, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του κλασικού ρεπερτορίου και την δημιουργία πρωτότυπων κλασικών χορογραφιών, στις ετήσιες παραστάσεις των σχολών αυτών.

Θέλοντας να εμπλουτίσει τις γνώσεις της, συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτερη Σχολή Χορού του Δήμου Λαρισαίων, όπου και αποφοίτησε το 2010. Το 2008 δίδασκε κλασικό ρεπερτόριο στο σεμινάριο κλασικού και σύγχρονου χορού στην Κύπρο δίπλα σε γνωστά ονόματα της τέχνης του χορού.  

Πληροφορίες και εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, καθημερινά  ώρες 15.30 έως 20.30, τηλέφωνο 2410256464.

 

20-10-2021
Ανακατασκευάζεται η οδός Νικοτσάρα
 • Θα ακολουθήσουν εργασίες στην οδό Κανάρη

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οι εργασίες του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευή της οδού Νικοτσάρα, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου του Δήμου για την «ανακατασκευή οδών της συνοικίας Αγίου Κωνσταντίνου». Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης στην Νικοτσάρα, θα ανακατασκευαστεί και η οδός Κανάρη.

Οι παραπάνω δημοτικοί οδοί θα ανακατασκευαστούν πλήρως σε διατομή ενιαίου οδοστρώματος. Θα κατασκευαστούν επίσης νέα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων τα οποία θα συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΛ, νέο δίκτυο οδοφωτισμού και θα εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες πρασίνου (φύτευση- άρδευση).

Ετσι, από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, εφαρμόζονται προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό  Νικοτσάρα (από Λ. Κατσώνη έως Υψηλάντου). Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν  έως και την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου καθ’ όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

20-10-2021
Η Λάρισα τιμά την απελευθέρωσή της από την γερμανική κατοχή

Εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή, στις 23 Οκτωβρίου 1944, οργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων το ερχόμενο Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 στο ηρώο της πόλης, στο λόφο του Φρουρίου. Επίσης εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Πρόγραμμα εκδήλωσης στο Ηρώο της πόλης

10:45 π.μ. Άφιξη και παράταξη σημαιοφόρων των σχολείων

10:55  π.μ. Άφιξη προσκεκλημένων

11:00 π.μ. Έναρξη τελετής . Επιμνημόσυνη δέηση

11:05  π.μ. Ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτριο Δεληγιάννη

11:15 π.μ. Κατάθεση Στεφάνων

11:25 π.μ. Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας

11:35 π.μ. Ενός Λεπτού Σιγή - Εθνικός Ύμνος

11:40 π.μ. Λήξη Τελετής

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στην επέτειο από την Φιλαρμονική του Δήμου

Λαρισαίων, στην Πλατεία Σάπκα (κεντρική πλατεία).

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λάρισας η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα παρουσιάσει:

1) Επετειακό βίντεο αφιέρωμα στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα, παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα με αναφορά στην κατοχή και την αντίσταση, την περίοδο 1941 -1944.

Το βίντεο θα παρουσιαστεί μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, της ιστοσελίδας και του καναλιού του μουσείου στο YouTube.

2) Βίντεο αφιέρωμα από την έκθεση «Η μνήμη της πόλης» που φιλοξενείται μόνιμα στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Το βίντεο θα παρουσιαστεί μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, της ιστοσελίδας και του καναλιού του μουσείου στο YouTube.

Επιμέλεια: Ελένη Ζανέτα.

Ξεναγήσεις:  Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έκθεση «Η μνήμη της πόλης», από την Φωτοθήκη Λάρισας, από τις 21 Οκτωβρίου έως 24 Οκτωβρίου στις 19:00 & 20:00. Για κρατήσεις θέσεων στο 2410-616266

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις ισχύουν τα πρωτόκολλα για τις επισκέψεις σε αμιγείς χώρους.

 

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας τιμά και φέτος την επέτειο Απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή. Kαθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας 18-22/10 θα υλοποιούνται στο χώρο του Μουσείου εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία της πόλης.

Ξεναγήσεις: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για μεμονωμένες και ομαδικές ξεναγήσεις (για περιορισμένο αριθμό ατόμων ) από την Τρίτη 19/10 ως την Παρασκευή 22/10 από 09:00 – 13:00 και από 18:00- 20.00. Το Σάββατο 23/10 ανήμερα της Απελευθέρωσης  10:00- 14:00 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για να εξασφαλίσετε θέση ή θέσεις στις οργανωμένες ξεναγήσεις μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2410 280220.

 

20-10-2021
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δευτέρα 25/10/2021, ώρα 14:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-10-2021
Διαδικτυακή συνάντηση στελεχών κοινωνικών δομών πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνας συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ψυχική υγεία και ανισότητες: Όλοι ίσοι στον καιρό της πανδημίας».

Τη διαδικτυακή συνάντηση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σωτήρης Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Μπονώτης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Νταίζη Παπαθανασοπούλου, εθνική συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Ασίκης, προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνα, η Δήμητρα Παπαστεργίου, ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων, η Εύη Μπουκόρου, κοινωνιολόγος - συντονίστρια Κέντρου Κοινότητας στο Παράρτημα Ρομά και ο Θάνος Παπαθεοδώρου από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα REACH. Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν από το Κοινωνικό Παρατηρητήριο της Περιφέρειας ο Νίκος Πουτσιάκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπισης της Φτώχειας Δημήτρης Κνης.

Οι παρεμβάσεις και οι συμμετοχές αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας και τον ρόλο που παίζει η συνεργασία όλων των φορέων της κοινωνίας για την υποστήριξη τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ευπαθών ομάδων.
Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014- 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, Δημοσίευση: 19 Οκτ 2021 15:46

19-10-2021
6ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και o Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα διοργανώνουν το 6ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας που φέτος, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Οκτώβριο έως Νοέμβριο στους χώρους του Μύλου του Παππά και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθεάτρου για μικρούς και μεγάλους, διαδραστικές αφηγήσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας, μουσικό κουκλοθέατρο και προβολές βίντεο – αφιέρωμα στους αείμνηστους δημιουργούς του Τιριτόμπα, Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου.

Το Κουκλοθέατρο στον Μύλο ανοίγει επιτέλους για τους μικρούς του φίλους και ο μαγικός κόσμος του θα ξετυλίξει τα μυστικά του κάθε Σαββατοκύριακο.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

"Η Καμηλοπάρδαλη" από τους Hop Signor

Σάββατο 23/10/2021 ώρα 18.30 & Κυριακή 24/10/2021 ώρα 12.00

Χώρος: Δημοτικό Κουκλοθέατρο/Μύλος του Παππά

"Η Καμηλοπάρδαλη" είναι μία παράσταση με επιτραπέζιες κούκλες και τους κουκλοπαίκτες να συμμετέχουν στη δράση. Η σκηνική της αφήγηση βασίζεται στη ρεαλιστική κίνηση της κούκλας, στη χρήση πρωτότυπης μουσικής και στον ειδικά σχεδιασμένο φωτισμό.

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία - Κατασκευές: Ευγενία Τσιχλιά, Θάνος Σιώρης

Βοηθός σκηνοθεσίας: Michel Villée

Σύμβουλοι φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Άγγελος Αγγελίδης, Αντώνης Σκαμνάκης, Μιχάλης Καλκάνης

Παίζουν: Ευγενία Τσιχλιά, Θάνος Σιώρης

Διάρκεια: 45 λεπτά

Ηλικίες: 5+

 

"Η έμπνευση μου είπε... παραμύθια να σας πω" από τους Piedi Sporchi

Σάββατο 6 /11 ώρα 18.30 & Κυριακή 7/ 11 ώρα 12.00

Χώρος : Δημοτικό Κουκλοθέατρο/Μύλος του Παππά

Tο παραμύθι της έμπνευσης που ο συγγραφέας άφησε μισό, συνθέτει μία παράσταση που μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό, τη συνύπαρξη, την ενσυναίσθηση και τη φιλαναγνωσία. Μια διαδραστική παράσταση με πρωτότυπα σκηνικά, χειροποίητες μάσκες, πολύ κέφι και ζωντανή μουσική!

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία: Δώρα Δώριζα

Παίζουν: Δημήτρης Μακρής & Ελίζα Λιάρου

Συγγραφέας πρωτότυπου βιβλίου: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Σκηνικές κατασκευές - κοστούμια : Ιώ Γρανιτσιώτη

Διάρκεια: 50 λεπτά

Ηλικίες: 4+

 

"Ο οδοντοχαλάστρας και η γλυκοσυμμορία του" από την ομάδα Αφού/ ΜπαGάζια

Κυριακή 14/11 ώρα 12.00

Χώρος: Δημοτικό Κουκλοθέατρο/Μύλος του Παππά

Κουκλοθέατρο με 13 χειροποίητες κούκλες άμεσου χειρισμού, υπέροχα σκηνικά, που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Μουσική και αστείοι διάλογοι θα διασκεδάσουν τα παιδιά βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με την υγιεινή των δοντιών και την επίσκεψη... στον οδοντίατρο!

Συντελεστές

Δραματουργία – κείμενο: Δήμητρα Πεμούση

Σκηνικά – Κοστούμια: κουκλοθεατρική ομάδα «Αφού / ΜπαGάζια»

Μουσική- Sound Design: Μανώλης Μανουσάκης

Τραγούδια: Κωνσταντίνος Ευαγγελόπουλος

Εμψύχωση: Χριστίνα Τσάτσου, Δήμητρα Πεμούση

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος

Ειδικές κατασκευές: ομάδα «Αφού / ΜπαGάζια»

Ηλικίες 3+

 

"Τα τρία γουρουνάκια " από τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα

Σάββατο 20/11 ώρα 18.30 & Κυριακή 21/11 ώρα 12.00

Χώρος: Δημοτικό Κουκλοθέατρο/Μύλος του Παππά

Η πολυαγαπημένη παράσταση του Τιριτόμπα ποy έχει διασκεδάσει χιλιάδες παιδιά φέρνοντάς τα σε μία πρώτη επαφή με το κουκλοθέατρο, επιστρέφει ανανεωμένη για τους νέους μας φίλους.

Mια μουσική παράσταση με τρία καλλίφωνα γουρούνια, ένα φωνακλά λύκο, σπίτια που μιλάνε, κουτσομπόλες, κατσαρόλες, ντέφια, κουδούνια, τύμπανα, καζού, κι έναν… σκόρπιο τσοπάνη που περιφέρεται στην κουκλοσκηνή μπερδεύοντας την ιστορία από το τέλος μέχρι την αρχή.

Συντελεστές: Φωτεινή Καλούδη - Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα

Ηλικίες 2+

 

"Μίλα και Σουτ" από την ομάδα Κοπέρνικος

Κυριακή 27/11 δύο παραστάσεις, ώρα 12.00 και ώρα 15.00

Χώρος: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μια παράσταση έκπληξη σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στο πλαίσιο νέων παιδικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μικρούς μαθητές του ωδείου.

Μία παράσταση με ηθοποιούς, αλλά και πρωτότυπες κουκλοθεατρικές κατασκευές , που θα μας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Βρισκόμαστε στην Πόλη της Μελωδίας, όπου οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής.

Οι διωγμένες παύσεις από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο μικρός Σουτ. Όταν, από ένα τρομερό λάθος, ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχει μυστηριωδώς χάσει τη φωνή της και διωχθεί από τη Πόλη.

Με τον αδίστακτο Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τις διαφορές που τους χωρίζουν να στέκονται συνεχώς εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γιαννάκης, Χαρά Δημητριάδη, Δημήτρης Τσιούγκος

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία: Γκάι Στεφάνου

Στίχοι: Έμη Σίνη

Μουσική - ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου

Κατασκευή κουκλών: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κλειώ Κιούλπαλη

Σκηνικά – ειδικές κατασκευές: Γκάι Στεφάνου

Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος

Χορογραφίες: Αγγελική Ανδρινοπούλου

Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Ελισσαίος Βλάχος

Βοηθ. Οργάνωσης Παραγωγής: Μαρία Ξυδάκη

Ηχογράφηση- editing- mastering: Γιώργος Ζιώτας

Αφίσα: Polka Dot Design

Ηλικίες: 5+

 

Αφήγηση - Κατασκευές

"Η Πουπού και η Καρλότα"

Τρίτη 2/11 και Πέμπτη 4/11 ώρα 18.00

Χώρος: Μουσείο Κούκλας / Μύλος του Παππά

Διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού και γρήγορες κατασκευές επίπεδης κούκλας για τα μικρά μας Τιριτομπάκια.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ηλικίες 4+

 

Αφιέρωμα

"Σοφία & Κώστας" - Αφιέρωμα στους δημιουργούς του Δημοτικού Κουκλοθεάτρου

Σάββατο 13 Νοεμβρίου ώρα 19.00 - 20.00

Xώρος: Δημοτικό Κουκλοθέατρο/ Μύλος του Παππά

Ελεύθερη συνάντηση των φίλων του Τιριτόμπα που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις αναμνήσεις τους. Στη σκηνή του Τιριτόμπα θα λειτουργήσει θεματική έκθεση προσωπικών αντικειμένων και κοστουμιών των αείμνηστων δημιουργών του Κουκλοθίασου, ενώ θα προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Η συνάντηση έχει ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών που θα βοηθήσει στην καταγραφή υλικού στο Μουσείο Κούκλας.

 

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις και εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης σε όλες τις εκδηλώσεις.

Για κρατήσεις καλείτε στο γνωστό κουκλοτηλέφωνο 2410251657 ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο fb.

*Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τις ταυτότητές τους και τα παιδιά έως 12 ετών με self test.

19-10-2021
Νέα φώτα LED σε πεζόδρομους και πλατείες

Συνεχίζεται από το Δήμο Λαρισαίων η σταδιακή  αντικατάσταση παλιών φωτιστικών σωμάτων στο πλαίσιο διαγωνισμού για την εγκατάσταση 3.273 «έξυπνων» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED. Η χρηματοδότηση του έργου με 2,3 εκατ. γίνεται ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Τα νέα φωτιστικά αντικαθιστούν τα συμβατικά σε πεζοδρόμους, πλατείες, πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους και  όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί η διαφορά είναι εμφανής.

Σημειώνεται πως πέραν της συγκεκριμένου έργου, ο Δήμος Λαρισαίων έχει προχωρήσει σε λήψη απόφασης για αντικατάσταση του συνόλου του παλιού οδοφωτισμού στην πόλη και τα χωριά του Δήμου μέσω χρηματοδότησης της επένδυσης με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, σαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Η καταρχήν απόφαση έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και σε επόμενο στάδιο αναμένεται η συζήτηση επί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY