Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

 
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Το 1981, ο Λαρισαίος φιλότεχνος χειρουργός Γ. Ι. Κατσίγρας εξήγγειλε τη δωρεά των 700 πινάκων ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε συλλέξει από το 1950 ως το 1965 περίπου. Το 1983, το Δ.Σ της Λάρισας ιδρύει τον φορέα 'Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα', όπου περιλαμβάνονται τα έργα που ήδη κατείχε ο Δήμος, καθώς και όσα επρόκειτο να αποκτήσει στο μέλλον. Από το 1992 μέχρι το 2003 τα έργα της συλλογής Κατσίγρα εκτίθονταν σε δύο ορόφους του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
width=291
Σήμερα η Πινακοθήκη στεγάζεται σε νέο σύγχρονο κτήριο στην Συνοικία Νεάπολη. Η επιλογή της αρχιτεκτονικής λύσης έγινε μετά από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το 1984. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται από το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2003 οπότε και εγκαινιάστηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.
Το κτίριο λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές καθώς οργανώθηκε με βάση σύγχρονες μουσειολογικές, μουσειογραφικές μελέτες και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.
Το εμβαδόν του οικοπέδου όπου βρίσκεται το κτίριο είναι 10.000 μ2. Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο συνολικού εμβαδού 7.285 μ2 (Ισόγειο – 2.788 μ2, Α’ όροφος - 2.513 μ2 και Υπόγειο – 1.983 μ2 ).
Το ισόγειο περιλαμβάνει: βιβλιοθήκη (250 μ2), αμφιθέατρο 250 θέσεων ( 400 μ2), κυλικείο, φουαγιέ (480 μ2), καλλιτεχνικά  εργαστήρια, γραφεία διοίκησης. 
width=291
Ο Α’ όροφος περιλαμβάνει: Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, χώρους εκθέσεων (1000 Μ2), χώρους ξεκούρασης, υπαίθριους χώρους εκθέσεων.
Το Υπόγειο περιλαμβάνει: εργαστήρια συντήρησης και αποθήκευσης των πινάκων, γενικές αποθήκες, φωτογραφικό εργαστήριο, εγκαταστάσεις θέρμανσης, χώρους για τους φύλακες –ασφάλεια. 

Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή Κατσίγρα, με 700 έργα αρχικά και 50 ακόμη, που δωρίθηκαν το 1998 από τον Γ.Ι. Κατσίγρα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Βικάτος κ.λ.π.) αλλά και του 20ου αιώνα (Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Ν. Και Π. Λύτρας, Μαλέας, Τρανταφυλλίδης, Παρθένης, Στέρης, Ρέγκος, Γολδάσης κ.λ.π.), λάδια, ακουαρέλλες, σχέδια, χαρακτικά, ως τη δεκαετία του 1960. 
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θέτει ως αρχικούς στόχους:
  • Τη λειτουργία εκθέσεων σε όλους τους τομείς των εικαστικών τεχνών για την προβολή και διάδοση της τέχνης.
  • Τη λειτουργία ελεύθερων εργαστηρίων και σπουδαστηρίων, την οργάνωση και λειτουργίας βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο και δανειστική στον τομέα των εικαστικών τεχνών), οργάνωση συναφών διαλέξεων και γενικά εκδηλώσεων που αφορούν τις Τέχνες. Την προβολή του έργου της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του έργου της λαϊκής τέχνης.
  • Τη συνεργασία με άλλους φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, με καλλιτέχνες και τα σωματεία τους.

Διεύθυνση
Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2
41334, Νεάπολη Λάρισας
τηλέφωνα επικοινωνίας:
2410-623615, 2410-621205 Υπεύθυνη Διοίκησης, Γεωργία Αποστόλου
2410-621204, 2410-671176 Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης, Γεώργιος Αγαπητός - Ιωάννα Δεληγιάννη - Χρυσούλα Παναγοπούλου
2410-616266 Πωλητήριο, Βασιλική Κωσταρέλλου
2410-616266 Φύλακες
2410-670496 Ελ. Εργαστήρι, Μαρίνα Παπουτσή

email: dplarisas@yahoo.gr


/Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, Διευθυντές Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικούς, ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη. 

Ο Δήμος Λάρισας κατείχε ήδη μικρή συλλογή 210 έργων, ντόπιων κυρίως, καλλιτεχνών, η οποία προστέθηκε. Από την ίδρυσή της το 1983, η πινακοθήκη απέκτησε άλλα 200 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, πολλά από τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (Β. Κατράκη, Μποστ, Σαρής, Πρέκας, Αστεριάδης, Τάσσος και πολλοί άλλοι) και συνεχίζει την απόκτηση νέων, μετά από σχετική πρόταση της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής. 

/
Ο Γ.Ι. Κατσίγρας δώρισε επίσης την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, παλιότερη ιδιοκτησίαΕρρίκου Σλήμαν , σχέδιο Ε. Τσίλλερ.

Τέλος, προσέφερε και τη συλλογή του βιβλίων και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου), πολλά από τα οποία σε δυσεύρετες, εξαντλημένες ή σπάνιες εκδόσεις. 


Στο καινούργιο κτίριο περιλαμβάνονται : 
Στον 1ο όροφο οι εκθεσιακοί χώροι (έκταση 2.510 τ.μ.) Φωτογραφίες ...

Αίθουσα Συνεδρίασης και γραφεία του Δ.Σ. και του Προέδρου

Υποδοχή, Πωλητήριο. Εκθετήριο των εκδόσεων της Δ. Π. Λ.


/

Βιβλιοπωλείο εκδόσεων Τέχνης και άλλων ενημερωτικών εντύπων.
/
Αμφιθέατρο 220 θέσεων, με άρτιο εξοπλισμό για διαλέξεις, προβολές, ημερίδες, μουσικές κ.α εκδηλώσεις. 

/

Χώροι του Ελεύθερου Εργαστηρίου, αίθουσες διδασκαλίας και διοίκησης. 

Στο Υπόγειο Εργαστήριο Φωτογραφίας και αποθηκευτικοί χώροι για τη φύλαξη των έργων τέχνης, εργαστήρια συντήρησης.

Η Δ.Π.Λ. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από 11μελές Δ.Σ. που ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια. Σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Λάρισας. Τα υπόλοιπα μέλη ορίζονται αναλογικά από τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους. 

Σημερινό Δ.Σ. 
Πρόεδρος: Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης Απόστολος, αναπληρούμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καλτσά Νικόλαο
Aντιπρόεδρος: Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ψάρρα-Περίφανου Άννα, αναπληρούμενη από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μαβίδη Δημήτριο

Μέλη

Η κ. Λύτρα Βικτωρία αναπληρούμενη από τον κ. Μπόνια Νικόλαο

Ο κ. Τσόκανος Χρήστος αναπληρούμενος από την κ.Τουφεξή Έφη

Ο κ. Ζησόπουλος Βάϊος αναπληρούμενος από την κ. Τσάτσου Θεοδώρα

Η κ. Μπαμπουκλή Βασιλική αναπληρούμενη από την κ. Γερασάκη Σταυρούλα

Η κ. Μητράκου Βασιλική αναπληρούμενη από την κ. Παλιοτζήκα Βάια

Η κ. Διβάνη Ελένη αναπληρούμενη από τον κ. Γεωργάκη Δημήτριο

Η κ .Αρταπυρίδου Μάρθα αναπληρούμενη από την κ. Μητρούλα Χριστίνα

Ο κ. Χατζηαβραάμ Αθανάσιος αναπληρούμενος από την κ. Γανοχωρίτου Γόνη

Η κ. Γκρίμπα Αικατερίνη αναπληρούμενη από την κ. Εξάρχου Δήμητρα

 

 

 

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή είναι συμβουλευτικό όργανο, ορίζεται από το Δ.Σ. και συμμετέχουν σε αυτήν 7 μέλη, καλλιτέχνες, ιστορικοί της Τέχνης, Λαρισαίοι αλλά και από άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θέτει ως αρχικούς στόχους:

  • Τη λειτουργία εκθέσεων σε όλους τους τομείς των εικαστικών τεχνών για την προβολή και διάδοση της τέχνης.
  • Τη λειτουργία ελεύθερων εργαστηρίων και σπουδαστηρίων, την οργάνωση και λειτουργίας βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο και δανειστική στον τομέα των εικαστικών τεχνών), οργάνωση συναφών διαλέξεων και γενικά εκδηλώσεων που αφορούν τις Τέχνες.
  • Την προβολή του έργου της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του έργου της λαϊκής τέχνης.
  • Τη συνεργασία με άλλους φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, με καλλιτέχνες και τα σωματεία τους.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

Λειτουργία Βιβλιοθήκης: Με πυρήνα τη συλλογή βιβλίων του Γ.Ι. Κατσίγρα αλλά και με το συνεχή εμπλουτισμό της με βιβλία Τέχνης, Λευκώματα, καταλόγους, περιοδικά, θεωρητικά κείμενα κ.λ.π., δημιουργήθηκε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη Τέχνης, που καλύπτει τις ανάγκες σπουδαστών, κοινού και ερευνητών στην ευρύτερη Θεσσαλία. 
Το κυλικείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, μπροστά στον κήπο, αποτελεί ζωντανό κομμάτι του χώρου, με ανεξάρτητη λειτουργία και ευχάριστη ατμόσφαιρα, ποιοτική μουσική, εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα happenings. 
 

Προϋπολογισμός Δ.Π.Λ-Μ.Γ.Ι.Κ. οικονομικού έτους 2015