Δημοτικό Ωδείο

/

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2010, το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, συμπλήρωσε 80 χρόνια δημιουργικής πορείας. Ήταν ακριβώς τις 25 Νοεμβρίου του 1930, όταν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με την οποία συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.  

Από το 1930 έως και το 1953 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στεγαζόταν στο παλαιό κτίριο στην πλατεία Λαού, πρώην πλατεία Ανακτόρων. Για δύο χρόνια περίπου, ως χώρος στέγασης χρησιμοποιήθηκε και το τζαμί, ενώ το 1953 κατασκευάστηκε το προγενέστερο κτίριο.
Το 1989 ξεκίνησε η κατασκευή του σημερινού κτιρίου και μέχρι το 1993 μεταστεγάστηκε στην οδό Ογλ. Από το 1993 στεγάζεται στο σημερινό κτίριο.

Το σημερινό κτίριο του ωδείου με τις προδιαγραφές του (34 αίθουσες διδασκαλίας οργάνων  και θεωρητικών εξοπλισμένες με τα ανάλογα όργανα, 2 αίθουσες συναυλιών, αίθουσα δοκιμών, 3 πιάνα concert grand, ηλεκτρονική και φυσική βιβλιοθήκη, εξοπλισμός ηχογραφήσεων και μαγνητοσκοπήσεων κ.α.) αποτελεί σημείο αναφοράς για τα δημοτικά ωδεία της χώρας μας, και όχι μόνο, πράγμα που έχει αναγνωρισθεί από εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της μουσικής δημιουργίας και εκπαίδευσης.

 

1) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
A΄:Εκπαίδευση: Tο Δ.Ω.Λ. έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες νέους, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ειδικότητα που σπούδασε σ' αυτό με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις  σε διαγωνισμούς και στη συνέχιση των σπουδών τους,  διαδίδοντας σαν επαγγελματίες καλλιτέχνες ή καθηγητές σε κάθε άκρη της χώρας αλλά και στο εξωτερικό τις τεχνικές και ερμηνευτικές δεξιότητες που διδάχτηκαν, αλλά πάνω απ' όλα τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της υψηλής μας τέχνης. Πέρα από τα τακτικά μαθήματα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια με εισηγητές σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της μουσικής, στα οποία  διδάσκονται τόσο οι σπουδαστές του Δ.Ω.Λ. όσο και αρκετοί σπουδαστές   ωδείων άλλων πόλεων. (σεμινάρια Τουφεξή, Μπουντούνη, ΣΜΟΥΘ, ημέρες πλαγιαύλου, 1ος διεθνής διαγωνισμός φλάουτου κατά το 2009)

Β΄: Μουσική παραγωγή: τα μουσικά σύνολα του ωδείου (Σ.Ο.Ν.Δ.Λ., χορωδίες, φιλαρμονική) και  οι καθηγητές-σολίστες έχουν στο ενεργητικό τους πολύ μεγάλο αριθμό συναυλιών με απήχηση σε χιλιάδες ακροατές στη Λάρισα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό, συμπράξεις με μεγάλους καλλιτέχνες ( Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας, Ντι Μαρτίνο, Παπαθανασίου, Γαρουφαλής, Τουφεξής, Κουκουτάρας Ριγκάισεν κ.α.) καθώς και εμφανίσεις στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι όπερες που πραγματοποιήθηκαν ( Τραβιάτα, Βαφτιστικός, Τροβατόρε, Κάρμεν κλπ) καταξιώθηκαν απο το κοινό αλλά και απο τους πιό απαιτητικούς κριτικούς, με αποκορύφωμα την πανελλήνια βράβευση του Δ.Ω.Λ. για  την 'Κάρμεν'  του 2009 (α' βραβείο ένωσης κριτικών Ελλάδος για καλλιτεχνικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια).

2)ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το Δ.Ω.Λ. είναι εκπαιδευτήριο απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της μουσικής τέχνης και επιστήμης, ελεγχόμενο από το υπουργείο πολιτισμού  όσον αφορά στα προσόντα του προσωπικού, (απόφοιτοι ωδείων και πανεπιστημίων με σαφή  εξειδίκευση στο αντικείμενο που διδάσκουν) τη διδασκόμενη ύλη, τα επίπεδα σπουδών και τους τίτλους που λαμβάνουν οι απόφοιτοι.

3) ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΡΓΟΥ
Mε 80 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας το Δ.Ω.Λ. είναι ένα από τα μακροβιότερα ωδεία της χώρας μας, έχοντας καταγράψει σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο.Κατά τα τελευταία 30 έτη ο μέσος όρος των τακτικών σπουδαστών ανέρχεται στους 700 ετησίως, με 60 διδάσκοντες και 10 άτομα Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό διαφόρων  ειδικοτήτων.

4)ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Tο κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής έχει τιμήσει το έργο του ωδείου και εμπιστεύεται σ' αυτό τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών του, οι καλλιτέχνες και οι καθηγητές που συνεργάστηκαν με αυτό έχουν διαδώσει παντού τις θετικότερες των εντυπώσεων για την άρτια διοικητική και εκπαιδευτική-καλλιτεχνική οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των τμημάτων του, κατατάσσοντάς το στα σημαντικότερα και καλύτερα ωδεία της χώρας μας.

ΣΥΝΟΛΑ ΤΟΥ Δ.Ω.Λ. 

Mαθητικές Ορχήστρες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Μανόλης Καλομοίρης»

Παιδική Χορωδία

Μικτή Χορωδία

Χορωδία Bυζαντινής Eκκλησιαστικής Μουσικής

Ορχήστρα Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής

Γυναικεία Χορωδία 

Φιλαρμονική

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 
Όπως τονίζουν, θα συνεχίσουν με το ίδιο σθένος, ασπαζόμενοι τα λόγια του Μέντελ: «Ανυψούντες τις ιδιότητες της ψυχής, εκμηδενίζουμε, κατά μεγάλο μέρος, την πλάνη των αισθήσεων»...

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

- Προσφορά μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας στους νέους, ανοίγοντας το δρόμο καταρχήν για καλλιέργεια και στη συνέχεια για πρόοδο σε οποιοδήποτε επίπεδο θέλει και μπορεί να φτάσει το κάθε άτομο που σπουδάζει μουσική στο ωδείο.

- Ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους το επιλέξουν, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοσή μας επιτυχιών στον τομέα αυτό.

- Συναυλίες ποιοτικές και ελκυστικές, που θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην καλή μουσική, και ένα περιβάλλον φιλόξενο στους μουσικούς της πόλης μας, της πατρίδας μας και όλου του κόσμου για να παρουσιάζουν το έργο τους.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Ο Αντιδήμαρχος κ. Σάπκας Παναγιώτης, αναπληρούμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Καλτσά Νικόλαο

Αντιπρόεδρος: Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σουρλαντζής Απόστολος, αναπληρούμενος από την Αντιδήμαρχο κ. Αράπκουλε Δέσποινα

Μέλη:

Ο κ. Ζαφειρίου Αντώνιος αναπληρούμενος από τον κ. Πούρικα Χρήστο

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ρεβήσιος Κων/νος αναπληρούμενος από την κ. Μουκούλη Θεοδώρα

Ο κ. Σαίτης Στέλιος αναπληρούμενος από τον κ. Θωμαίδη Θώμα

Ο κ. Καρυώτης Θεόδωρος αναπληρούμενος από την κ. Δήμου Ελένη

Ο κ. Φασούλας Νικόλαος αναπληρούμενος από την κ. Μηνά Ελίνα

Η κ. Ζαχαρή Σοφία αναπληρούμενη από την κ. Γκουντούρα Ειρήνη

Η κ. Σαμαρίνα Φραντζή αναπληρούμενη από την κ. Τσαφήμου Αλεξάνδρα

Ο κ. Χατζής Πέτρος αναπληρούμενος από την κ. Νούσια Μαρία

Ένας (1) εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του


Λοιπό Προσωπικό Δ.Ω.Λ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας : 
Πλατεία Λαού – ΤΚ 41221 - Λάρισα 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Διευθυντής : 2410.250956 
Απόστολος Αλεξίου 
Γραμματεία 
Εκπαιδευτικό τμήμα : 2410. 531960 
Βάνα Φαρμακιώτη 
Οικονομικό τμήμα : 2410.536886 
Κατερίνα Φαλτζή 
Διοικητικό τμήμα 2410. 536886 
Βαρβάρα Βασιλάκη
Τεχνικό τμήμα : 2410.531784
Γεώργιος Πλασταράς 
Θάνος Κυρίδης 
Επιστασία Δ.Ω.Λ. : 2410.259936 
fax:2410535216
Δ.Ω.Λ. 
e-mail dodiolar@yahoo.gr

Φιλαρμονική : 
2410.532500 
 Βενιζέλου 1
ΤΚ : 41221  Λάρισα 
Φιλαρμονική
e-mail : info@bandoflarissa.gr

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έδωσε και δίνει βήμα σε νέους, ταλαντούχους σπουδαστές του, οργανώνοντας ατομικά ρεσιτάλ ή μουσικές βραδιές. Πραγματοποιεί κάθε χρόνο πλήθος επιδείξεις και συναυλίες των σχολών και συνόλων του. Η σκληρή προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιβραβεύεται από το κοινό που καταχειροκροτεί κάθε φορά τις προσπάθειές τους.  

Ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο