Δημοτικό Αστεροσκοπείο

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ
 
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ" είναι Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων και διοικείται από 11-μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Τερζούδη Χρήστο και Διευθυντή τον κ. Στωϊκίδη Νικόλαο. Βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης 5 km βορειοδυτικά από την πόλη της Λάρισας.
 
/
 
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας συμμετέχει σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα με σημαντική προσφορά τα οποία σχετίζονται με τον Ήλιο, τις επιπροσθήσεις της Σελήνης και την αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία. Επίσης συμβάλει και στον τομέα της γεωφυσικής με σχετικό πρόγραμμα. Τέλος το Αστεροσκοπείο Λάρισας έχει εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού διαμερίσματος.
 
 

Αστρονομικά προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται στο Αστεροσκοπείο Λάρισας και τα διεθνή αστρονομικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται και είναι αποδέκτες των εργασιών του.


Ήλιος
Φωτόσφαιρα
Οι πραγματοποιούμενες παρατηρήσεις αποσκοπούν στην αποτύπωση των φαινομένων της ηλιακής φωτόσφαιρας, όπως οι ηλιακές κηλίδες. Οι παρατηρήσεις αποστέλλονται στο ηλιακό τμήμα της American Association of Variable Star Observers (AAVSO) των ΗΠΑ, στο Observatoire Royal de Belgique του Βελγίου, στην British Astronomical Association της Αγγλίας  και στο Volkssternwarte Paderborn της Γερμανίας.
Χρωμόσφαιρα
Πρόγραμμα για την επιτήρηση και φωτογράφηση ενεργών περιοχών της ηλιακής χρωμόσφαιρας στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί το εκρηκτικό φαινόμενο της έκλαμψης. Πληροφορίες για την περιοχή, τις ώρες και το πλήθος των φωτογραφιών που λαμβάνονται καθημερινά, αποστέλλονται στο κέντρο συντονισμού του προγράμματος High Energy Solar Spectroscopic Imager (HESSI) των ΗΠΑ.
Sudden Ionospheric Disturbance (SID)
Διεθνές πρόγραμμα έμμεσης καταγραφής των ηλιακών εκλάμψεων με ηλεκτρονικό σύστημα (κεραία, δέκτης και καταγραφικό). Οι παρατηρήσεις αποστέλλονται στην American Association of Variable Star Observers (AAVSO) των ΗΠΑ, στο Observatoire Royal de Belgique του Βελγίου και στην British Astronomical Association της Αγγλίας.


Σελήνη
Επιπροσθήσεις Σελήνης
Πρόγραμμα που αποσκοπεί στον ακριβή χρονικό προσδιορισμό της απόκρυψης ή επανεμφάνισης απλανών αστέρων από τον δίσκο της Σελήνης. Οι παρατηρήσεις αποστέλλονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της International Occultation Timing Association (IOTA), που έχει τη διεθνή εποπτεία του προγράμματος.


Αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία
Πρόγραμμα μέτρησης της λαμπρότητας μεταβλητών αστέρων με τη μέθοδο της φωτοηλεκτρικής φωτομετρίας (PEP). Οι παρατηρήσεις αποστέλλονται στην American Association of Variable Star Observers (AAVSO) των ΗΠΑ.


Γεωφυσικό πρόγραμμα
Στον αύλειο χώρο του Αστεροσκοπείου Λάρισας και εντός οικίσκου είναι εγκατεστημένος φορητός σεισμογράφος συνεχούς λειτουργίας για την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, μερίμνη του Αστεροσκοπείου Λάρισας, εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Λάρισας εγκαταστάθηκε δίκτυο από εννέα επιταχυνσιογράφους με σκοπό τον προσδιορισμό, κατά τομείς, της μέγιστης τιμής της εδαφικής επιτάχυνσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας.


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας επισκέπτονται μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης κάθε Πέμπτη βράδυ υπάρχει η δυνατότητα για κάθε συμπολίτη να επισκέπτεται το Αστεροσκοπείο Λάρισας ελεύθερα. Στους επισκέπτες γίνεται ξενάγηση και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής, πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες αστρονομικές ή σεισμολογικές ομιλίες, ως επίσης και προβολές βίντεο συναφούς περιεχομένου.

 

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«ΑΡΙΣΤΕΥΣ»

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
41500 ΛΑΡΙΣΑ
ΤΗΛ. 2410 591000 – FAX  2410 593600
e-mail: larobs@otenet.gr
http://www.larissa-dimos.gr/larobs/DESCRIPTION.htm