ΘΕΜΑ: « ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ που αφορά τις προτάσεις της «ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» 

Αναφορικά με την «ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» που εκπονείται για την πόλη μας, σας γνωρίζουμε ότι:

 • Υποβλήθηκαν στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων οι προτάσεις της ομάδας των συγκοινωνιολόγων της DENCO  ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΕ η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης.
 • Οι προτάσεις τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τις 02-01-2017 και θα ολοκληρωθεί στις 28-01-2017
 • Η μελέτη είναι συνέχεια της «ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» (ΣΒΑΚ) Θα ολοκληρωθεί στις 28-02-2017.
 • Αποτελεί πρόταση εφαρμογής κυρίως σε επίπεδο σήμανσης. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΒΑΚ το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015, αποτελεί μια σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη με κεντρική αρχή τη λειτουργία της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Προηγούμενη  κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Λάρισας είχε εκπονηθεί το 1990.

Η Λάρισα υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην υιοθέτηση και υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Μετά την πεζοδρόμηση του κέντρου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες καλείται να έρθει για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με την ιστορία της και με τις προκλήσεις μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης. Το ΣΒΑΚ που καταστρώθηκε μας καλεί να :

 • υιοθετήσουμε εναλλακτικούς τρόπου μετακίνησης από και προς το κέντρο της πόλης μειώνοντας σημαντικά την χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων
 • αναμορφώσουμε την περιοχή του κέντρου της πόλης μας δημιουργώντας
 1. ένα βασικό συλλεκτήριο οδικό δίκτυο για την κίνηση όλων των οχημάτων και
 2. ενός δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση μόνο των ΙΧ των μόνιμων κατοίκων, μετατρέποντας τμήματα του κέντρου σε ‘γειτονιές’  με αρμονική συνύπαρξη πεζών ποδηλάτων και αυτοκινήτων.

Πιστεύουμε ότι η πόλη μας είναι ώριμη να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση. Ότι η τοπική κοινωνία, οι πολίτες, και οι φορείς Θα στηρίξουν το νέο σχεδιασμό. Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης:

 • αναρτώνται σε εμφανές σημείο στο ισόγειο του Δημαρχείου Λάρισας τα σχέδια της πρότασης της μελέτης
 • αναρτώνται στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Λαρισαίων www.larissa-dimos.gr, τα σχέδια της πρότασης της μελέτης
 • δημιουργείται πλατφόρμα υποβολής εγγράφων με τη μορφή απόψεων, αιτήσεων, ενστάσεων και παρατηρήσεων προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της μελέτης. Email αποστολής astikikin@larissa-dimos.gr
 • στέλνεται ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε έναν από τους ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μας χωριστά, όλες τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ και τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ καθώς και όλους τους ΦΟΡΕΙΣ του Δήμου μας να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση

Εντός του Ιανουαρίου 2017 σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης μας για να συζητηθεί  αναλυτικά η πρόταση. 

Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά με την διαβούλευση ΕΔΩ

 

                                                                                                                                          Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 

 

                                                                                                                                          Απόστολος ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ