3η Εβδομάδα Αστρονομίας (15-20/04/2018)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Από τη Δευτέρα 15 έως και το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Εβδομάδα Αστρονομίας.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης και κυρίως στα παιδιά, να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να τους προσφερθούν γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο, τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια που θα στηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και στον Μύλο του Παππά.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας, θα λειτουργεί έκθεση αστροφωτογραφίας του Δημήτρη Μάλλιαρη, έκθεση τηλεσκοπίων και έκθεση μέρους της συλλογής ηλιακών ρολογιών του Γιώργου Μιχαλακάκη.

Επίσης, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί μέρος της συλλογής μετεωριτών του Τάκη Θεοδοσίου.

Ομιλίες για ποικίλα αστρονομικά θέματα καθώς και βιωματικά εργαστήρια, όπως αυτό της αστροφωτογράφησης, θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους τα παρακολουθήσουν, να μάθουν για το σύμπαν και να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές καθώς και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη φωτογράφηση ουράνιων σωμάτων.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομίας, θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα του Σχολείου Αστρονομίας, να παρουσιάσουν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σειραδάκης, θα παρουσιάσει την ιστορία του σύμπαντός μας από τη στιγμή της γένεσής του μέχρι σήμερα και θα μιλήσει για τις μελλοντικές του προοπτικές.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας 2019 διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την ΚοινΣΕπ “ΕΝΑΣΤΡΟΝ”.

Συμμετέχουν ο Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας (A-POLARIS), το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟΚΕΛ) και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/ Artfools.
Χορηγός : Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (www.planitario.gr).

190412 asrtonomia programma 1190412 asrtonomia programma 2

190412 asrtonomia programma 3