sandal logo

poli 12

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου «Τα διαμάντια της Δόμνας»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου : «Τα διαμάντια της Δόμνας», παρουσιάζεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τις Εκδόσεις «Γράφημα» και το Βιβλιοπωλείο «Πρίσμα» Δημήτριος Σανής, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με ελεύθερη είσοδο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δάσκαλος και συγγραφέας, Βασίλης Καραβίδας και η ίδια η συγγραφέας, αποσπάσματα θα διαβάσει η Αναστασία Κιούση, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει η εκπαιδευτικός και ποιήτρια, Χρύσα Μαστοροδήμου.

Σαράντα Εκκλησιές, αρχές του 20ου αιώνα. Δυο φίλες, μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα, μεγαλώνουν στην ίδια γειτονιά. Αχώριστες, μοιράζονται τα πάντα. Η μοίρα, ή μάλλον η θέληση των ισχυρών της γης θέλησαν να χωρίσουν. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, η Χιλμιγιέ, που παραδόξως ζει ακόμα, βλέπει κατ’ επανάληψη το ίδιο όνειρο. Τι να σημαίνει; Ποιο χρέος έχει να ξεπληρώσει; Από μια παραξενιά της μοίρας, η εγγονή της παιδικής της φίλης, της Ελληνίδας Δόμνας, θα συναντηθεί μαζί της και η Χιλμιγιέ θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτό, που για εκατό χρόνια σχεδόν επιθυμούσε.

“Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που συγκινεί και συναρπάζει. Μέσα από τις αναμνήσεις της γιαγιάς Δόμνας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, η συγγραφέας αναπλάθει με τέχνη την ατμόσφαιρα της ζωής, στην αλησμόνητη πατρίδα και με παραστατικό τρόπο μας παρουσιάζει τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν οι Έλληνες Χριστιανοί, από το 1914 και μέχρι τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.”
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η Ευδοκία Ποιμενίδου - Χατζηδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξυλαγανή, του νομού Ροδόπης. Σπούδασε Νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης. Εργάστηκε σε νηπιαγωγεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Από το 1988 ζει στη Λάρισα. Έγραψε τα παραμύθια που άκουγε απ' τη γιαγιά της και 12 απ' αυτά, έγιναν βιβλίο με τον τίτλο "Τα παραμύθια της γιαγιάς Ευδοκίας", το οποίο πωλείται αποκλειστικά απ' το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, του νομού Ροδόπης, για την ενίσχυση των εσόδων του. Το 2013 κυκλοφόρησε και το 2ο βιβλίο της "Ένα μπουκέτο παραμύθια", με παραμύθια δικά της. Το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε στο διαγωνισμό "Σικελιανά", το 2014.
Έχει πάρει ακόμα δύο βραβεία για παραμύθια που έγραψε. Το παραμύθι "Μια πατούσα σκέτος μπελάς", πήρε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό της ΜΚΑΕ Διοτίμα και Μούσες και το παραμύθι "Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια", πήρε 1ο βραβείο στο διαγωνισμό " Σικελιανά " 2014.
Επισκέπτεται σχολεία, όπου την καλούν για αφήγηση λαϊκού παραμυθιού και σε προγράμματα φιλαναγνωσίας. Συνεργάζεται με τις βιβλιοθήκες της Λάρισας με αφηγήσεις και δράσεις στις λέσχες πολιτισμού, κατά την εβδομάδα παιδικής λογοτεχνίας και άλλες δραστηριότητες, που έχουν σχέση με την παιδική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα «Τα διαμάντια της Δόμνας» πήρε εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας,. Σε ό,τι κάνει, έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια του συζύγου της Χρήστου Χατζηδημητρίου.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1