Εγκαινιάστηκε οδοντιατρείο υπόδειγμα στο παράρτημα Ρομά της Νέας Σμύρνης

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ Δ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Β. ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ

Ένα ακόμα λιθαράκι στο σημαντικό κοινωνικό έργο του στη συνοικία της Νέας Σμύρνης έβαλε χθες ο Δήμος Λαρισαίων εγκαινιάζοντας το νέο οδοντιατρείο στο Κέντρο Κοινότητας παράρτημα Ρομά την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μια άλλη σημαντική δράση για τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο των Ρομά άνω των 60 χρόνων.

Το Κέντρο Κοινότητας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης ήταν ασφυκτικά γεμάτο χθες το πρωί, όπου ένας παλιός γνώριμος της συνοικίας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης, μετά τον αγιασμό εξήρε το έργο του προκατόχου του νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Δεληγιάννη για το δίκτυο των κοινωνικών δομών στην πόλη, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του «κοινωνικού» οδοντιατρείου για την προώθηση της στοματικής υγείας των κατοίκων της συγκεκριμένης συνοικίας.

Με τις διαπιστώσεις του αντιδημάρχου συμφώνησε και ο Δημήτρης Δεληγιάννης, που ανέδειξε την ανάγκη ενός κοινωνικού μετώπου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, για να καλέσει τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά για συντονισμό των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείου και Φαρμακείου. Πρόταση που αποδέχθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος προηγουμένως χαρακτήρισε το οδοντιατρείο πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της στοματικής υγείας και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην πόλη, με τον εκπρόσωπο των Ρομά Νίκο Παϊτέρη όχι μόνο να συμφωνεί αλλά να τονίζει την ανάγκη χειρουργικών παρεμβάσεων στη Νέα Σμύρνη για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των κατοίκων της.

Απόδειξη της τεράστιας απήχησης που έχει το οδοντιατρείο από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αποτελεί το γεγονός ότι έχει ήδη σχηματιστεί λίστα ενός μήνα για το κλείσιμο ραντεβού!

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο διοικητικός σύμβουλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Στ. Κουτσογιάννης, πολιτευτές, οι διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της συνοικίας, διοικητικά στελέχη του Δήμου και κάτοικοι της περιοχής.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ

Νωρίτερα ξεκίνησε από την 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας, στο πλαίσιο προαγωγής υγείας και παρέμβασης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ο αντιγριπικός εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού Ρομά της περιοχής.

Συγκεκριμένα, από χθες και μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα εμβολιάζονται όλοι οι ανασφάλιστοι ενήλικες άνω των 60 χρόνων και οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας με συνταγογράφηση από δύο γιατρούς της μονάδας. Στόχος της ΤΟΜΥ είναι ο εμβολιασμός να ξεπεράσει τους 200 ανασφάλιστους Ρομά.

Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ενηλίκων ανέστειλε προσωρινά τον εμβολιασμό των παιδιών Ρομά, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΤΟΜΥ ο εμβολιασμός των παιδιών υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 3/4/2019 - 9/10/2019, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Ρομά Νέας Σμύρνης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνολικά εξετάσθηκαν και ακολούθως εμβολιάσθηκαν 283 παιδιά, ενώ διενεργήθηκαν 438 δόσεις εμβολίων. Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν τα εξής εμβόλια: εξαπλό (HBV- DtAP- HiB- IPV): 31 δόσεις, πενταπλό (DtAP- HiB- IPV) : 24 δόσεις, τετραπλό (DtAP-IPV και TdAP - IPV): 53 δόσεις, έναντι ηπατίτιδας Β: 20 δόσεις, έναντι μηνιγγιτιδόκοκκου C: 11 δόσεις, έναντι πνευμονιοκόκκου: 42 δόσεις, έναντι ιλαράς - ερυθράς- παρωτίτιδας: 139 δόσεις, έναντι ανεμοβλογιάς: 38 δόσεις, έναντι ηπατίτιδας Α: 55 δόσεις, έναντι μηνιγγιτιδόκοκκων A, C, W135, Y : 12 δόσεις και έναντι HPV: 3 δόσεις.