Η «Κατασκήνωση» στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Οι καλοκαιρινές δράσεις του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας έκλεισαν με τους μικρούς μαθητές του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» που επισκέφθηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στο ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, «Εφημεριδοκαμώματα», σχετικά με την περιοδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στην ιστορική Εφημερίδα «Ελευθερία».

Η ομάδα «Γοργόνες και Ναύτες» έμαθαν μέσα από τα εκθέματα για την «Ελευθερία» που κατάφερε να εξελιχθεί σε φαινόμενο του ελληνικού τύπου επί 96 χρόνια, εμπλουτίζοντας το αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, με σπάνιο πρωτογενές ιστορικό υλικό.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη περιοδική έκθεση όπου πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία που αρχίζει από την απελευθέρωσή της το 1881 και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες μετά την αποχώρηση των Οθωμανών.

Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσα από τα οποία ιχνηλάτησαν την διαδρομή της πόλης και όλες τις εξελίξεις που επέφεραν αλλαγές στη φυσιογνωμία και την οργάνωσή της.

Αλληλεπέδρασαν μεταξύ τους αλλά και με τα εκθέματα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.
Μέσα από ένα σύγχρονο ολόγραμμα, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι μικροί κατασκηνωτές γνώρισαν τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και με ανακυκλωμένο χαρτί από παλιές εφημερίδες εκφράστηκαν δημιουργικά. Με την τεχνική του κολάζ έφτιαξαν μολυβοθήκες και σελιδοδείκτες για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς ήταν η τελευταία ομάδα του προγράμματος «Κατασκήνωση στην πόλη» που το Λαογραφικό Μουσείο υποδέχτηκε.

                           190906 katask poli1           190906 katask poli