sandal logo

poli 12

Sleepover για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την επιτυχημένη δράση «Διανυκτέρευση στα Μουσεία – Sleepover», αυτή τη φορά για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών - Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Η διανυκτέρευση ξεκίνησε στις 19:00 του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Στο Μουσείο φιλοξενήθηκαν 27 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, τα οποία έζησαν μια μοναδική εμπειρία.


Στόχος της δράσης ήταν να μάθουν τα παιδιά για τη διαδικασία της επικοινωνίας, την αναπαραγωγή της είδησης, την αξία της εφημερίδας ως παράγοντα ενημέρωσης, αλλά και ως πρωτογενές ιστορικό υλικό για ένα μουσείο. Επιπλέον, να ευαισθητοποιηθούν για την αξία της ανακύκλωσης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωριμία με τα αντικείμενα του Μουσείου μέσα από τη μόνιμη και την περιοδική έκθεση «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».


Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την περιοδική έκθεση και ως μικροί δημοσιογράφοι οργάνωσαν ένα αλλιώτικο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τα παιδιά παρουσίασαν τρεις διαφορετικές ειδήσεις: τη βράβευση ενός μαθητή με αναπηρία, μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού και μια ζωντανή σύνδεση για την κάλυψη της δράσης sleepover του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Το δελτίο ολοκληρώθηκε με την αθλητική ενημέρωση κα τα νέα για τον καιρό.


Μετά το δείπνο, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του δημοσιογραφικού οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πώς στήνεται και πώς τυπώνεται η εφημερίδα.
Ο αρχισυντάκτης κ. Μπάμπης Λαμπαδιάρης εξήγησε στα παιδιά πώς δουλεύει ένας δημοσιογράφος, πώς συλλέγονται οι ειδήσεις και πώς συντίθεται ένα φύλλο εφημερίδας.


Στη συνέχεια, η ομάδα είδε τη διαδικασία της σελιδοποίησης και της εκτύπωσης του κυριακάτικου φύλλου της Ελευθερίας.
Το πρωί της επόμενης μέρας, υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Αναλυτικά: η ομάδα των αγοριών ως αθλητικοί συντάκτες, δημιούργησαν ένα αθλητικό έντυπο, με αποκόμματα εφημερίδων.


Τα κορίτσια από την άλλη, δούλεψαν πάνω στην ιδέα «η Ελευθερία ως γυναίκα το 1922, την εποχή που ιδρύθηκε, και σήμερα». Ανέλαβαν λοιπόν και με εφημερίδες έντυσαν δυο κούκλες του Μουσείου, μια με φόρεμα των αρχών του 20ου αιώνα και μια με σύγχρονα ρούχα.
Στο τέλος, τα παιδιά ξενάγησαν τους γονείς τους στο Μουσείο και μοιράστηκαν μαζί τους τις ξεχωριστές στιγμές που βίωσαν.
Ο Δήμος Λαρισαίων πρόσφερε βραδινό και πρωινό γεύμα, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Την εκδήλωση στήριξαν οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


Η δράση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού και υποστηρίχθηκε από το προσωπικό.
Στο sleepover παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, η πρόεδρος του συλλόγου κα Εύη Παπαχατζοπούλου και μέλη του συλλόγου.

190226 laografiko

190226 laografiko1

190226 laografiko2

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1