sandal logo

poli 12

Παραγωγική και ουσιαστική η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρ. Ζορμπά στην Λάρισα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Αρχίζουν τα έργα στο Α’ Αρχαιο Θέατρο
Λαμπρά εγκαίνια για το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων


Ένα πλούσιο αλλά και ουσιαστικό διήμερο στην Λάρισα είχε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία εγκαινίασε το Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων στο Μύλο του Παπά, ξεναγήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο, όπου δήλωσε πως το α΄ εξάμηνο του 2022 θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει την πρώτη παράσταση.

Επίσης κ. Ζορμπά μίλησε για την περιφερειακή πολιτική στον πολιτισμό, απευθυνόμενη σε εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Λάρισας, οι οποίοι κατεκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Α’ Αρχαιο Θέατρο

«Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μπορεί να παραδοθεί το έργο του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και να ξεκινήσει η λειτουργία του», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη επίσκεψη της στο αρχαίο Θέατρο της πόλης.190218 arx th

Η κ. Ζορμπά η οποία ξεναγήθηκε στο μνημείο από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, αλλά και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Ζδρόλια, σημείωσε ότι οι εργασίες για το αρχαίο θέατρο ξεκινούν τους επόμενους μήνες, καθώς προστέθηκε και η πρόσβαση των ΑμεΑ. Επίσης, τόνισε ότι το αρχαίο θέατρο μετέχει στις διαδρομές των μνημείων της πόλης με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα των μνημείων της Λάρισας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις από την πλευρά του δήμου που αφορούν το θέατρο. Όπως είπε, είναι σε πολύ καλό δρόμο η πορεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων μπροστά στο αρχαίο θέατρο, οι παρεμβάσεις για ανάπτυξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και η χρηματοδότηση συγκεκριμένων πολιτιστικών δομών που υπάρχουν πάνω από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Εγκαίνια Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων

Επίσης, εγκαινιάστηκε την Κυριακή από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της υπουργού στην πόλη της Λάρισας, με κίνητρο τη στρατηγική του υπουργείου για την περιφερειακή πολιτική του σύγχρονου πολιτισμού, τη σχέση του με την πολιτιστική κληρονομιά και το αίτημα για πολιτισμική δημοκρατία.

190218 sitouΤο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων λειτούργησε το 1893 ως πρωτοποριακός για την εποχή ατμόμυλος και είναι το σημαντικότερο μνημείο της νεότερης περιόδου της Λάρισας μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1980. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1989 σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα.

Σήμερα μέρος του Μύλου λειτουργεί ως ένα κέντρο πολιτισμού, όπου φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες ενώ στο χώρο στεγάζονται και λειτουργούν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, ένα μικρό θέατρο, η φιλαρμονική του δήμου, κινηματογραφική λέσχη, κουκλοθέατρο. Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει αυθεντικά μηχανήματα, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα, κείμενα, διαγράμματα, φωτογραφικό υλικό, προβολή ντοκιμαντέρ για την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή αλεύρου, βίντεο με συνεντεύξεις από εργαζόμενους στην παλιά αλευροβιομηχανία.

Στο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι ο Μύλος του Παππά και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων «είναι ένα σύγχρονο μουσείο μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο αποτελεί το παράδειγμα του πολιτιστικού περιβάλλοντος», ενώ τόνισε πως το κτίριο όπου λειτουργεί το μουσείο «μας μιλάει για τους ανθρώπους που εργάστηκαν, για τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και την πίστη που έδειξαν για την ολοκλήρωση του». 190218 sitou2
Στόχος της υπουργού είναι να συζητήσει με τους ανθρώπους της πόλης για την Περιφερειακή πολιτική που σχεδιάζει το υπουργείο, στον τομέα του πολιτισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Λάρισα διαθέτει πλέον σύγχρονες δομές πολιτισμού και με μεγάλη προσπάθεια έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις πολιτιστικές δομές της πόλης, όποτε δικαιούται να έχει ρόλο στον σχεδιασμό αυτής της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής».

Στη διήμερη επίσκεψή της στη Λάρισα η υπουργός πρωτοστάτησε σε δημόσια συζήτηση στο δημαρχείο της Λάρισας όπου ανέπτυξε τη στρατηγική του υπουργείου για την «Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού και την Πολιτισμική Δημοκρατία», στην οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων από δραστήριους πολιτιστικούς φορείς, σε μια συζήτηση που κράτησε δύο ώρες στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου.

Η υπουργός επισκέφτηκε επίσης τη Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα, παρακολούθησε την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» και ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας.
190218 diaxr 190218 dhm
Βίντεο απο τα εγκαίνια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, στο Μύλο του Παπά, απο την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά: https://www.youtube.com/watch?v=OreLVD2RsAU

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1