sandal logo

poli 12

Τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία του τοπικού Τύπου

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

H νέα περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζεται με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: Μαθαίνουμε για την «Ελευθερία» ...του Τύπου, επισκέφθηκε το Μουσείο η Β΄ τάξη του 5ου Λυκείου Λάρισας.

Ειδικότερα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία που άρχισε τις πρώτες ημέρες μετά την απελευθέρωσή της, το 1881.
Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση σχετικά με γεγονότα που σηματοδότησαν αλλαγές και εξελίξεις στη φυσιογνωμία και την οργάνωση της πόλης μας.
Αναλύθηκε επίσης η διαδρομή της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στα 96 χρόνια λειτουργίας της και η χρησιμότητά της ως ιστορικό αρχείο για ένα σύγχρονο Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα, που τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, ενώ μέσα από το σύγχρονο ολόγραμμα, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.
Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη στον τρόπο εκτύπωσης, για τη δομή και τη θεματολογία μιας εφημερίδας και συζήτησαν για την ελευθερία του τύπου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ΜΜΕ γενικότερα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συγγραφή ενός άρθρου, σε κενή στήλη ενός πρωτοσέλιδου μιας ειδικής έκδοσης της εφημερίδας. Οι μαθητές, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και στηριζόμενοι σε τίτλους παλιών πρωτοσέλιδων, εξέθεσαν τα γεγονότα με σύγχρονη ματιά.

Τους μαθητές συνόδευε ο διευθυντής του σχολείου κ.Δημήτρης Παπαχατζόπουλος και η εκπαιδευτικός κα Πετσιάβα Δέσποινα.

thumbnail DSCN0654

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1