sandal logo

poli 12

Ο «γλυπτός ποταμός της Λάρισας» στο φόρουμ του βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

180629 fount6

Με έργο του Δήμου Λαρισαίων “Κώδικες Νερού στο κέντρο της Πόλης , ο Γλυπτός Ποταμός της Λάρισας” εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην 20η Συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο "Φόρουμ Εθνικών Επιλογών του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που διοργανώθηκε στο Daugavpils της Λετονίας από τις 19 εως τις 21 Ιουνίου 2018.

Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης συγκεντρώνει τα υποδειγματικά επιτεύγματα των συμβαλλομένων κρατών στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Οι εργασίες αυτές προωθούν μέσα από τα παραδείγματα διαχείρισης του τοπίου την εδαφική διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο αποτελεί σήμερα την πρώτη διεθνή συνθήκη που βασίζεται στην αρμονική ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών αναγκών, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αποκλειστικά αφιερωμένο στην ενίσχυση των τοπίων. Σκοπός της είναι η προώθηση της προστασίας, της διαχείρισης και του σχεδιασμού των ευρωπαϊκών τοπίων, και η οργάνωση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ ευρύ, καλύπτει φυσικές, αστικές και περιαστικές περιοχές, είτε χερσαίες, είτε υδάτινες είτε θαλάσσιες. Συνεπώς, η Σύμβαση δεν αφορά μόνο τα αξιοσημείωτα τοπία αλλά και τα τοπία της καθημερινής ζωής και τους υποβαθμισμένους χώρους. Το τοπίο αναγνωρίζεται τώρα ανεξάρτητα από την εξαιρετική αξία του, διότι όλες οι μορφές του καθορίζουν την ποιότητα του, τη ζωή των πολιτών και αξίζει να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές τοπίου.

Δεκατρία σχέδια υποβλήθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη στην ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο το στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 5ης Συνόδου 2016-2017 του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

180629 35701604

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε, σύμφωνα με τον κανονισμό περί απονομής του τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που προτάθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού και τη διευθύνουσα επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αποφάσισε :

1. να απονείμει το βραβείο τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου 2016-2017 στη Λετονία με θέμα «η αποκατάσταση του φρουρίου του Daugavpils» για την προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων του, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Daugavpils, Λετονία

2. να αναγνωρίσει τη μεγάλη αξία καθενός από τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν από 12 κράτη: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2016-2017 και να τα καταστήσει γνωστά στο ευρύ κοινό ως πηγή έμπνευσης.

Στη παρουσίαση της Ελλάδας συμμετείχαν ο Ανέστης Γουργιώτης Δρ Μηχανικός χωροταξίας και Πολεοδομίας, από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Νέλλα Γκόλαντα Γλύπτρια πολεοδομικού τοπίου μεγάλης κλίμακας, η Ευαγγελία Γιοβρή αρχιτέκτων μηχανικός, Msc, Γενική Διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων, και η Ειρήνη Σταθακοπούλου αρχιτέκτων μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

180629 35765916

Εκ μέρους του Δήμου ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Maguelonne Déjeant-Pons Secrétaire exécutive de la Convention européenne du paysage Council of Europe / Conseil de l'Europe για όλη τη διοργάνωση της υπέροχης αυτής συνάντησης, αλλά και την Ειρήνη Κλαμπατσέα Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που με το ενδιαφέρον της έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Λαρισαίων να προβάλει τη πόλη μας σε όλη την Ευρώπη.

Στον τιμητικό έπαινο που απονεμήθηκε αναγράφεται ότι:

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνώρισε και εκτίμησε την ιδιαίτερα αξία του έργου και συνέστησε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό για την υποδειγματική του αξία, ως πηγή έμπνευσης.

Το έργο: Αναπτύσσοντας κώδικες νερών στο κέντρο της Πόλης της Λάρισας: ο Γλυπτός Ποταμός της Λάρισας συμβολίζει την επιβεβαίωση της συνέχειας ενός τοπίου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το έργο προσφέρει κλείδες αναγνώρισης της ιστορικότητας της περιοχής και είναι σχεδιασμένο σε ένα «γλυπτό» περιβάλλον με βάση καλλιτεχνικές πρακτικές που τονίζουν τη σημασία και το ρόλο του νερού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο του αστικού χώρου. Η πόλη επανέκτησε την προηγούμενη αξία της μέσα από ένα τοπίο που πιστοποιεί το παρελθόν της, προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Εκτός από την παρουσίαση του γνωστού βίντεο της Ν. Γκόλαντα «Αναπτύσσοντας κώδικες νερών στο κέντρο της πόλης της Λάρισας: ο Γλυπτός ποταμός της Λάρισας» που προβλήθηκε στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας και αποτέλεσε και το βίντεο της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Τοπίο, έτυχαν ιδιαίτερα ένθερμης υποδοχής και τα εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα, με αφορμή το βίντεο του Γλυπτού Ποταμού που μοιράστηκε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα σχολεία της Λάρισας, προγράμματα που έγιναν το χειμώνα που πέρασε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την παράσταση «έκλεψε» το βίντεο που ετοίμασαν οι νηπιαγωγοί του 3ου δημόσιου νηπιαγωγείου Φιλιππούπολης με προγράμματα που συνδύασαν τη μυθολογία με τη φύση. Όπως δε τονίστηκε ιδιαίτερα από τους αρμόδιους του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτές οι πολύ μικρές ηλικίες αποτελούν και τους καταλληλότερους δέκτες πρόσληψης και εμπέδωσης μηνυμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με τη Λάρισα, για πρώτη φορά συμμετείχε στο 10χρονο θεσμό των βραβείων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και εντάχθηκε στο χάρτη της Alliance των Ευρωπαϊκών Τοπίων με την «κουκίδα» της Λάρισας

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1