Καταστροφές κάδων απορριμμάτων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

171201 kamenoi kadoi

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει κάθε χειμώνα το φαινόμενο των καμένων κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στην πόλη μας τόσο σε ότι αφορά τη συχνότητα όσο και τις παράπλευρες συνέπειές του. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν νέα συμβάντα καμένων κάδων ως αποτέλεσμα αμελούς συμπεριφοράς ορισμένων συμπολιτών μας που απρόσεκτα απορρίπτουν στους κάδους μισοσβησμένες στάχτες και κάρβουνα από τζάκια, σόμπες κ.λπ. ή ακόμη και αναμμένα τσιγάρα.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης τονίζει για ακόμη μία φορά ότι οι στάχτες πρέπει να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία. Να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες και να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων μέσα σε πλαστικές σακούλες μόνον όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουν σβήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, από το 2005 έως και σήμερα έχουν καταστραφεί πολλές εκατοντάδες κάδοι. Για να αντικατασταθούν ξοδεύτηκαν σταδιακά πάνω από 170.000 ευρώ (περίπου 220€/κάδο), ποσό που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιες από τις αναμφισβήτητα τεράστιες ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας και είναι χρήματα που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι οι συμπολίτες, δια μέσου των δημοτικών τελών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό αυτό αναλογεί στο κόστος ενός απορριμματοφόρου που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες αποκομιδής του Δήμου.

Με την έναρξη λοιπόν της χειμερινής περιόδου και για να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην εξάλειψη των παραπάνω φαινομένων, η υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κάνει έκκληση στους πολίτες αφενός να είναι πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των υπολειμμάτων καύσης αφετέρου σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους καπνός ή φλόγες σε κάδο να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική για να προληφθεί ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς. Και σε περιπτώσεις μάλιστα ύποπτων κινήσεων κοντά στους κάδους, να ειδοποιούν αμέσως την Ελληνική Αστυνομία.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω ενέργειες, είτε προέρχονται από αμέλεια είτε από δόλο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων (άρθρα 10.3 και 25.4) αποτελούν παραβάσεις, οι οποίες πέραν του ότι διώκονται ποινικά, επισύρουν μαζί με το κόστος αντικατάστασης των κάδων και ιδιαίτερα βαριά πρόστιμα επίσης.