ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ                    ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 'ΑΡΙΣΤΕΥΣ'
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 


ΗΛΙΟΣ
α) Φωτόσφαιρα
Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται αποτυπώσεις των φαινομένων της φωτόσφαιρας σε φύλλο χαρτιού 20cm. Οι παρατηρήσεις μετά από επεξεργασία και υπολογισμό αποστέλλονται και σε τέσσερα διεθνή αστρονομικά κέντρα, το ηλιακό τμήμα της American Association of Variable Stars (AAVSO), στο Observatoire Royal de Belgique του Βελγίου, στην British Astronomical Association της Αγγλίας και στο Volssternwarte Paderborn της Γερμανίας. Επίσης καθημερινά λαμβάνονται και δύο φωτογραφίες της φωτόσφαιρας με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Canon EOS 5D.
β) Χρωμόσφαιρα
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας μετέχει στο σημαντικό διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα High Energy Solar Spectroscopic Imager (HESSI). Το πρόγραμμα αυτό αφορά την ταυτόχρονη παρατήρηση από το δορυφόρο HESSI και επίγειων αστεροσκοπείων, ειδικά επιλεγμένων ενεργών περιοχών της χρωμόσφαιρας του Ήλιου, όπου μπορεί να εκδηλωθεί έκλαμψη. Σκοπός του προγράμματος είναι οι συνδυασμένες παρατηρήσεις να συμβάλλουν στην κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας των ηλιακών εκλάμψεων και των φυσικών αιτίων που τις προκαλούν, ως επίσης και την απελευθέρωση τεράστιων ποσών ενέργειας σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Για φωτογράφηση των ενεργών περιοχών χρησιμοποιείται ο μονοχρωματικός ηθμός Lyot, στη γραμμή Ha του υδρογόνου (6563 A ) με δυνατότητα να μεταφέρει το φως από το κέντρο της γραμμής Ηa , από ± 0.1 A έως ± 1.0 A, προς το ερυθρό και ιώδες τμήμα του φάσματος και κατ΄ αυτόν τον τρόπο δύνανται να μελετηθούν οι κινήσεις των αερίων. Επίσης με την ειδική ψηφιακή κάμερα PRO LINE PL11002M-2 της εταιρείας Finger Lakes Instrumentation που είναι συνδεδεμένη με το φίλτρο Ηa και φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, λαμβάνονται οι φωτογραφίες με ρυθμό μια κάθε λεπτό.
Hours of H-alpha Flare Patrol of RHESSI targets
γ) Sudden Ionospheric Disturbance (SID) Το πρόγραμμα SID αφορά την έμμεση ηλεκτρονική καταγραφή των ηλιακών εκλάμψεων. Η βασική του αρχή είναι η εξής: Καταγράφεται συνεχώς το σήμα ( φέρον κύμα ) το οποίο εκπέμπει ένας επίγειος σταθμός στις συχνότητες VLF και για τη διάδοσή του χρησιμοποιεί την ιονόσφαιρα της Γης. Όταν στον Ήλιο συμβεί μια έκλαμψη, η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί διατάραξη της ιονοσφαιρικής στιβάδας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στο σήμα του επίγειου σταθμού (που καταγράφεται στην ηλεκτρονική συλληπτική συσκευή του Αστεροσκοπείου) μία έντονη διατάραξη με εξασθένηση ή ενίσχυση του σήματος. Μετά τον υπολογισμό και την αξιολόγηση των εγγραφών, στο τέλος εκάστου μηνός, το μηνιαίο δελτίο του Αστεροσκοπείου Λάρισας "ObsLar Bulletin " που περιέχει τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων εκλάμψεων (Start, Max, End, Importance) στέλνεται στην A.A.V.S.O. των ΗΠΑ, στο Observatoire Royal de Belgique του Βελγίου και στην British Astronomical Association της Αγγλίας και στο Volssternwarte Paderborn της Γερμανίας. Ο διεθνής κωδικός του Αστεροσκοπείου Λάρισας για το πρόγραμμα αυτό είναι Α107.
OBSLAR Bulletin (SID report )

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LINKS
 

Δημιουργία:
Τμήμα Πληροφορικής- Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
Δήμος Λαρισαίων